Başvurular

Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ne Zaman Yatar?

Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ne Zaman Yatar?, başvurular bölümümüzde Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ne Zaman Yatar? ile ilgili sizleri aydınlatalım.. Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ne Zaman Yatar? ile alakalı ayrıntıları makalemizde bulacaksınız.

Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ne Zaman Yatar?

?

Yeni Doğan Bebek Parası Ne Kadar? Ülkemizde şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, doğum yardımı, gebelik yardımı vb. yardımları ile anneleri ve çocuklarını destekleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarından birisi olan ‘yeni doğan bebek parası’ ile anneler, bebeklerinin mama, bez vb. gereksinimlerini daha sorunsuz bir biçimde karşılayabiliyorlar.

Şartlı eğitim, şartlı sağlık ve gebelik yardımı gibi muhtaç ve işsiz annelere yönelik olarak gerçekleştirilen yardımların aksine ‘yeni doğan bebek parası’ yardımı; yalnızca kendisi veya eşi sigortalı olarak çalışan annelere yapılıyor.

Çocuk yardımı olarak da isimlendirilen yeni doğan bebek parası; annenin PTT hesabına yatırılıyor.

Bu makalemizde 2021 yeni doğan bebek parası ne kadar? Yeni doğan bebek parası nasıl alınır? vb. konuyla alakalı olarak en fazla araştırılan soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Yeni Doğan Bebek Parası Nedir?

Çocuk parası olarak adlandırılan yeni doğan bebek parası; annenin 5 yaşını halen doldurmamış çocukları için alabileceği yardım parasını tanımlıyor.

Kendisi çalışmasa dahi eşi SGK’ya bağlı bir işte çalılan kadınlar, çocuk parasına başvurabiliyorlar.

Annelerin çocuklarının mama, bez vb. en temel gereksinimlerini karşılayabilmeleri adına yapılan bu yardım; yalnızca belirli şartları karşılayan bireylere sunuluyor.

Çocuk Parası Ne Kadar 2021 Türkiye

2021 yılı için annelere birinci çocukları için 300, ikinci çocukları için 400, üçüncü çocukları içinse 600 TL yeni doğan bebek yardım parası ödeniyor.

Yani anneler, yeni doğan tüm bebekleri için bu yardımı alabiliyorlar.

Misal verilecek olursa; 2018 senesinde üçüncü bebeğini dünyaya getiren anne, üçüncü çocuğu için 2023 yılına kadar yeni doğan bebek parasına başvurabiliyor.

Çoğul gebelikler söz konusu olduğunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yapılan ödemenin miktarı artıyor.

İkiz gebeliklerde ilk bebek için 300, ikinci bebek için 400 TL ödeniyor.

Aynı biçimde üçüz doğumlarda ilk bebek için 300, ikinci bebek için 400, üçüncü bebek için 600 TL yardım parası ödeniyor.

Dördüncü, beşinci vb. doğumlarda ise anneye her bir bebek için 600 TL yatırılıyor.

Yeni Doğan Bebek Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuk parasına başvurmak isteyen anneler, başvurularını Sosyal Hizmetler Merkezine veya Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüklerine yapabiliyorlar.

Annelerin başvuruya giderken yanlarında birtakım belgeleri de götürmeleri gerekiyor.

E-devlet üzerinden veya başka bir platform üzerinden şu anlık bu yardıma başvurulamıyor.

Başvuru sonrasında annenin teslim ettiği belgeler; detaylı bir biçimde inceleniyor.

Başvurular; hemen hemen bir ay içinde sonuçlanıyor.

Yeni Doğan Bebek Parası Başvuru Sorgulama

Anneler; yeni doğan bebek parası yardım başvurularının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla kabul edilip edilmediğini e-devlet üzerinden rahatlıkla öğrenebiliyorlar.

Anneler; https://www.turkiye.gov.tr/ashb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama linki üzerinden başvurularının son durumunu takip edebiliyorlar.

Aynı zamanda ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek Hatlarından birini arayıp, yetkili bireylerden başvurularına dair ayrıntılı bilgi de edinebiliyorlar.

Yeni Doğan Bebek Parası Başvuru Formu

Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine başvuru için giden bireylerin mutlaka yanlarında götürmeleri gereken ‘başvuru formu’; internet üzerinden rahatlıkla indirilebiliyor.

Sizler de bu forma erişmek içinhttps://ailevecalisma.gov.tr/medias/12001/do%C4%9Fum-yard%C4%B1m%C4%B1.pdf linkini tıklayabilirsiniz

Başvurunuzun kabul edilmesi adına mutlaka formu doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurmalısınız.

Yeni Doğan Bebek Parası Nereye Yatırılır?

Çocuk parası; annenin PTT hesabına yatırılıyor. Anne dışında hiç kimse, en yakını olan eşi bile bu parayı çekemiyor. Lakin annenin PTT’ye gidemeyecek halde olması veya vefat etmesi durumunda para, baba aracılığıyla çekilebiliyor.

Çocuk Parası Ne Zaman Yatar 2021?

Yeni doğan bebek parası yani çocuk parası; annenin başvuru yaptığı bir sonraki ayın 25’ine kadar annenin hesabına yatırılmış oluyor.

Misal verilecek olursa; Aralık ayının 10’unda bu yardıma başvuran kişi, Ocak ayının 25’ine kadar bu parayı hesabından çekebiliyor.

Yeni Doğan Bebek Parası Başvuru Şartları

Daha önce de söz ettiğimiz gibi çocuk parası, yalnızca belirli şartları taşıyan annelere veriliyor.

Çocuk parası başvuru şartlarını kısaca aşağıdaki biçimde açıklayabiliriz:

  • Annenin veya eşinin SGK’lı bir işte çalışıyor olması(SSK’lı veya Bağkur’lu olması gerekiyor)
  • Annenin veya eşinin doğum öncesi minimum 120 gün için sigorta primlerinin yatırılmış olması
  • Annenin veya eşinin TC vatandaşı olması veya mavi kartının bulunması
  • Başvurunun doğumdan sonra maksimum 5 yıl içinde yapılmış olması
  • Doğumun 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması
  • Doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması

Kamu çalışanları, çocuk parası alamıyorlar.

Kendilerine çalıştıkları kurum aracılığıyla çocuk parası ödenen kamu işçileri ise kendilerine ödenen miktar ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla verilen miktar içindeki farkı alabiliyorlar.

Şayet kamu işçilerinin çalıştıkları kurumdan aldıkları çocuk parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk piçinden yüksek ise bu durumda yeni doğan bebek parası yardımına başvuramıyorlar.

Annenin çocuk parası alabilmesi için doğumdan sonra 5 yıl içinde de başvurusunu gerçekleştirmesi gerekiyor. 5 yıllık süre dolduğunda annenin başvurma ve çocuk parası alma hakkı da zaman aşımına uğramış oluyor.

Çocuk Parası Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeni doğan bebek yardım parası başvurusu esnasında anneden talep edilen belgeleri kısaca aşağıdaki biçimde açıklayabiliriz:

  • Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Bebeğe ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait doğum belgesi
  • Doğumun canlı gerçekleştiğine dair hastaneden alınması gereken doğum raporu
  • Başvuru dilekçesi

Yukarıdaki belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine veya sosyal hizmetler merkezlerinden birine giderek, çocuk parasına başvurabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Parası Kimlere Verilir?

Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; muhtaç ve işsiz kadınlara şartlı eğitim yardımı, doğum yardımı, gebelik yardımı, şartlı sağlık yardımı vb. bir çok yardım yaparak, hem annelerin hem de çocuklarının geleceğe daha umutla bakabilmelerine faydalı oluyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımları genelde muhtaç veya dar gelirli yani muhtaçlık sınırının altında olan ailelere yapılmakla birlikte yeni doğan bebek parası; çoğu yardımdan farklı olarak kendisi veya eşi sigortalı çalışan annelere veriliyor.

Doğum öncesinde minimum 120 gün boyunca kendisinin yahut eşinin sigorta primleri çalıştığı kurum veya kendisi aracılığıyla eksiksiz bir biçimde yatırılan anneler; çocuk parası yardımına başvurabiliyorlar.

Başvurulan tarihte çocuğun 5 yaşını doldurmuş olmaması da gerekiyor.

Yani başvuru tarihinde çocuğun 6 yaşına girmiş olması durumunda anne, yeni doğan bebek parası yardımı alamıyor.

Çocuk Parası Başvuru Telefon Numarası

Çocuk parası başvurusu için gerekli belgelere, yeni doğan bebek parası başvuru şartlarına ve bu yardımdan yararlanıp, yararlanamayacağınıza dair bilgi almak adına ALO144 yahut ALO183 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hatlarından birini dilediğiniz zaman, 7/24 arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımlarıyla alakalı her hususta bu numaralar üzerinden yetkili bireylerle iletişime geçebilirsiniz.

Bu makalemizde yeni doğan bebek parası başvurusuna dair araştırma konusu olanları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla alakalı her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi kıymetli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu