Sağlık

Vegan Olmak Nedir?

Vegan Olmak Nedir?, sağlık bölümümüzde Vegan Olmak Nedir? ile alakalı bilgi aktaracağız.. Vegan Olmak Nedir? ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Vegan Olmak Nedir?

Son zamanlarda vegan olmak terimi çok fazla duyuluyor. Vegan olmak ne demek? Nasıl olunur? Neler yapılır? Bu suallerin cevabı bu yazının ana konusudur. Vegan olmak demek doğada insanlara sunulan bütün olanakları sonuna kadar tercih etmek yerine yalnızca yeteri kadar ve hakkımız olanı kullanmaktır. Bunun için canlılara zarar vermiyor, tam tersine onları öldürmeden yaşamayı öğreniyoruz.

Vegan olmanın asıl nedeni canlılara zarar vermeden onları yaşam alanlarında ve doğal koşullarında yaşamalarına engel olunmamasıdır. Vegan olmayı başka olgularla karıştırmamalıdır. Vegan yaşama hayvan severlikten öte doğaya saygı duyulması ve her canlıya önem vererek bütün ürünleri yeme alışkanlığından birinin kendini arındırmasıdır.

Vejetaryen olmak vegan olmaktan daha farklıdır. Veganlar daha katı ve sert kurallar içinde yaşama anlayışı benimsemiştir. Veganlar bu katı kurallar içinde daha kararlı bir inanış şekilini benimser. Vegan olmak hayvansal ürün içeren hiçbir ürünü tüketmemeyi gerektirir.

Veganlar et, süt, yumurta, bal, deri, yün gibi herhangi bir hayvansal ürünü reddeder. Vejetaryenler belli aralıklarda açıklıklar bıraksa da vegan yetapta bu durum daha kuralcı bir anlayışla benimsenir. Veganlar beslenme dışında hiçbir hayvansal gösteriyi de asla kabul etmezler. Vegan olmak için vücudun ve beynin tamamen hazır olması gerekir. Bir bebeğin ilk kez yaşama gelmesi gibi vegan olan kişi de bu duruma alışması için sabırlı olması mühimdir.

Vegan olmak zorlu bir zaman gibi gözükse de birinin doğanın adaleti ışığında çeşitli alternatiflere yönelmesi manasına gelmektedir. Mesela, peyniri soya sütünden elde etmek olabilecekdür. Bir diğer ürün olan yoğurt da bu gereksinimini karşılamak için yine soya sütünden elde edilmektedir. Veganlar yumurta yerine patates püresi gibi yiyecekler tercih eder. Yiyecek gruplarında çeşitli alternatifler üretilerek bedensel gereksinimler karşılanır. Vegan ürünler bundan dolayı bi hayli yaratıcı ve lezzetli gıdalardır. Vegan olan bir kişi bu gıdaları çoğunlukla kendisi ispatladığından doğal beslenmenin de öneminin farkındadır. Vegan beslenenler herhangi bir hayvansal katkı maddesi içeren ve tamamen yapay her ürünü reddeder.

Vegan beslenmenin temelinde su bulunur. Çizelgenin en başı suveyayalıdır. Hayvansal ürünlerden ayrışmış gıda gruplarına yer verilerek birinin beslenme şekli ortaya çıkmaktadır. Vegan beslenmede kahvaltı ürünleri yerine püre ve saya sütünden elde edilen yoğurt, peynir gibi ürünler kullanılır. Vegan beslenen kişi için 3-5 porsiyon sebze, 3 porsiyona kadar meyve tüketimi tavsiye edilir. Tahıl ürünü tüketiminde ise bu durumda kısıtlama olmamaktadır.

Vegan olmak beslenme şekli ile daha sağlıklı yaşam şekli benimsenmiş olsa da bireylerde bazı olası sıkıntılar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkabilecek sorunlar olarak vitamin ve mineral noksanlıkleri gösterilebilir.

Bunlar;

Vitamin eksikliğinin ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Tamamıyla hayvansal ürünle beslenme şekli kişide farklı hastalıklar ve noksanlıkleri görülmektedirabilmektedir. Bu durumda her beslenme şeklinde olduğu gibi vegan beslenmede de bazı noksanlar görülse de bu açığı çeşitli seçeneklerle doldurmak tamamen birinin elindedir. Vegan beslenenler her ihtiyaç duyduğu vitamin, kalsiyum, mineral gibi ihtiyaçları çeşitli besinlerde bulabileceğini bilir ve bu hususta daima bir araştırma içindedir. Bu açıdan, veganlar hem ayarında beslenir hem de sağlığı daima göz önünde tutar.

Vegan olmak sağlıklı beslenme şekli gibi gözükse de dikkatli davranılmadığı zamanlarda ciddi sorunlara sebep olabilir. B12 vitamini peynir gibi ürünlerle vücuda alınır iken bu ihtiyacın eksikliği ciddi sorunlara sebep olabilir. Vücut bu vitamini kendi üretmediği için kişide yorgunluk ve bıkkınlık oluşabilir. Protein eksikliği bu sürede yaşanan en önemli sorunlardan biridir. Protein eksikliğinde sağlıklı cilt, saç ve tırnak gelişiminde problemler yaşanır. Bu açıdan vegan beslenen herkesin protein eksikliğini çeşitli gıdalardan elde etmesi gerekir.

Vegan beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri hayvansal ürünlerin tüketilmemesi ile tamamen karbonhidratlara ağırlık verilmesidir. Karbonhidrat alımının yanlış ve fazla olması kişide farklı hastalıkları görülmektedirabilir. Beyaz pirinç ve makarna yerine kahverengi pirinç ve tam tahıllı ekmekler ve yulaf gibi ürünlerin tüketilmesi daha sağlıklı olmaktadır .Yüksek lifli ürünlerin tüketilmesi ile sindirim sisteminin daha düzgün çalışması sağlanır. Lifli ürünler ile kan ve şeker düzeysini dengede tutarak diyabet olma riski de ortadan kaldırılabilir.

Vegan olmak daha sağlıklı beslenme şekli olarak düşünülse de birinin vücut gereksinimlerini karşılamak için daha çeşitli ürünlere ihtiyaç duyduğu da bir gerçektir. Bu zamanda gerekli vitamin ve protein ihtiyaçları karşılamak adına alternatif ürünler olarak ulaşım kolaylığı sağlanması gereklidir. Yurt dışındaki bir çok yerde özel vegan bölümleri ile ihtiyaçlar karşılanabiliyor. Hatta bir çok restmiktarda veganlar için özel yemek listesi de oluşturulmuştur. Türkiye’de bu sistem daha yeni yaygınlaşmaya başlamasından dolayı bu tarz ürünlere ulaşımda sıkıntılar olabilmektedir. Lakin evde birtakım alternatifler yaratarak da vegan beslenme yaratılabilir.

Vegan olmak için ne zaman başlanmalıdır diye kesin bir tarih belirlenemiyor. Kişinin beden olarak kendini bu düşünce ile bütünlediği anda vegan yaşama başlar. Vegan yaşam başka bireylere özenerek ben de başlamalıyım ama şimdi değil gibi düşünceler ile yaşanacak olgu değildir.

Vegan olmak giyim de dahil olmak üzere hiçbir hayvansal ürünlerden birinin kendini arındırmasıdır. Vegan içten gelen istek ve hazır olma duygusuyla hayata geçer.

Vegan beslenmek her şeyden evvel tutumluluk ve doğa ile barışık olma kavramlarıyla uyumludur. Veganlar her zaman sağlığı ve kaliteli yaşamı önemsiyorlar. Vegan olan bir kişi doğanın kendisine sunduğu olanakların ötesine geçmez ve yapay olan her şeyden uzak durur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu