Başvurular

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021 ?

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021 ?, başvurular bölümümüzde Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021 ? ile ilgili sizleri aydınlatalım.. Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021 ? ile alakalı ayrıntıları paylaşımımızda bulacaksınız.

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021 ?

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar ?

Tıbbi sekreterlik mesleği için birden çok birinin merak ettiği ortak soru şöyledir: Tıbbi sekreter maaşları ne kadar ? Günümüzde bir çok tıbbi sekreter memur statüsündedir. Memurlar ise KPSS ile atanmaktadır. Dolayısıyla tıbbi sekreterler için başlangıç maaşı 4.100 TL civarındadır. Özel sektörde çalışan tıbbi sekreterler maaşları ise 2020 senesinde 2.500 ile 3.000 TL içindeydı  2021 yılı için ise asgari ücret olan 2.850 – ile 4.000 TL içinde değişmektedir.

Tıbbi sekreterlerin öğrenim durumu, tıbbi Sekreter Maaşları hususunda önemli bir değişiklik oluşturur. Lisans mezunu bir tıbbı sekreter, ön lisans mezunu bir tıbbi sekretere göre daha yüksek maaş alır. Özel hastanelerde görev yapan tıbbi sekreter maaşları, yabancı dil ve bilgisayar kullanım becerisine göre de değişiklik gösterir.

Fazla mesai durumunda diğer meslek grupları gibi tıbbi sekreterler de fazladan ücret alır. Bunun yanı sıra evlilik ve çocuk gibi durumlar için tıbbi sekreterler, ek ücret alır. Tıbbi sekreterler kamuya kpss puanı ile atanırken özel kurumlarda çalışmak için ise sertifika programlarını bitirmeleri gerekir.

Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar

Tıbbi sekreter olarak çalışan bir kişi, bir doktorun yahut başka bir sağlık çalışanın büro işlerini yapan kişi olarak bilinir. Yaptıkları işin önemi, çalıştığı sağlık kurumunun ne olduğuna bakılmaksızın son derece yüksektir. Tıbbi sekreter olan bir kişi; yazışmaları yapar, raporları hazırlar, dosyaların düzenini sağlar, sigorta formlarını tutar ve buna benzer bir çok ofis işini yerine getirir. Tıbbi sekreterler genelde telefon yoluyla bir çok kişi ile irtibat halinde olur. Bunun yanı sıra tıbbi sekreterlerin görevleri içinde randevuları ayarlamak ve gelen hastaları karşılamak gibi görevler de bulunur.

Tıbbi Sekreterlerin Görev ve Sorumlulukları

Tıbbi sekreterlerin temel görev ve sorumlukları içinde aşağıda saydığımız maddeler bulunur;

  • Gelen çağrıları ve mesajları cevaplamak
  • Hastane çalışanları için toplantılar organize etmek ve bu toplantılarda ikram edilecek yiyecek içeceklerin siparişini vermek.
  • Fatura, rapor ve notlar hazırlamak ve bu belgelerin trafiğini takip etmek
  • E-mail yahut telefon yolu ile hasta randevularını ve ameliyatların tarihlerini belirlemek ve hatırlatma mesajları yollamak
  • Gelen mailler ve fakslar ile ilgilenmek
  • Hastane faturaları ve sağlık sigortaları ile alakalı işlemleri yapmak
  • Veritabanı ve dosya sistemi ile alakalı işlemleri gerçekleştirmek
tıbbi sekreterlik maaşları
tıbbi sekreterlik maaşları

Tıbbi Sekreter Görev Tanımı

Tıbbi sekreterler yukarıda saydığımız iş ve işlemlerden sorumludurlar. Bunun bunun yanında Tıbbi sekreterler; işlerini düzgünce yapabilmek için doktorlar, hastalar ve diğer hastane personeli ile koordineli olarak çalışır. Tıbbi sekreterler, yönetimsel ve destek fonksiyonlarının bunun yanında tıbbi terminolojiyi bilmeli ve sağlık alanında yapılan işlemler ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.

Tıbbi sekreterler; hasta bilgileri, sigorta bilgileri ve ödeme bilgileri gibi bilgileri rahatça işleyebilmek için iyi bir biçimde bilgisayar kullanabilmelidir. Tüm bunların bunun yanında tıbbi sekreter olarak çalışan bir kişi; tıbbi raporları okuyabilmeli, yazabilmeli ve günlük dilde açıklayabilmelidir. Tıbbi Sekreter Maaşları da bu özellikleri taşıyıp taşımamanıza göre değişiklik gösterecektir.

Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur ?

Tıbbi sekreter olabilmek için ileri bir eğitim düzeyi gerekmiyor fakat bazı kurumlar minimumından lisans mezunu olmayı şart koşuyor. Bunun yanı sıra diğer bir çok sertifika ve eğitim belgesi, tıbbi sekreterler için bi hayli faydalı olacak belgeler içinde yer alıyor. Bir tıbbi sekreterin temel ofis işlemlerini yapabiliyor olması, medikal terminoloji ile ilgili bilgi sahibi olması ve hastane, klinik yahut laboratuvar süreçlerine hâkim olması mühimdir. Bir önceki cümlede sözü edilen bilgi ve yetenekler, iş başı eğitimi yahut sınıfta eğitim yolu ile rahatlıkla elde edilebilir. Bunun yanı sıra halk eğitim merkezleri ve meslek yüksek okullarında tıbbi sekreterlik kursları da mevcuttur.

Tıbbi sekreterlik Üniversitede eğitimi için ise ilk kez  TYT’ye yani Temel Yeterlilik Testi sınavına girilmesi gerekmektedir. Adaylar girmiş oldukları TYT kapsamı içinde aldıkları puana göre üniversitelerin tıbbi sekreterlik bölümünü kazanabileceklerdir. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik olarak geçen bu bölüm, devlet ve vakıf üniversitelerinin çoğunda bulunmaktadır. Bölüm ön lisans bölümü olup iki yıllık eğitim süresi bulunmaktadır.

Tıbbi sekreterliğe benzer görev ve sorumlulukları olan meslekler de bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hasta kabul sorumlusu
  • Hukuk sekreterliği
  • Yönetici asistanlığı
  • Ön büro elemanlığı
  • Büro müdürlüğü
  • Daktilografik
  • Bilgisayar operatörü

Bu bölümler için de çeşitli sertifika programları bulunmaktadır. Bu programları bitiren mezunlar da iş yaşamına başladıklarında Tıbbi sekreterlikteki görev ve sorumluluklara benzer işler yapacaklardır. Tıbbi Sekreter Maaşları ile bu mesleklerin maaşları da birbirine yakındır.

Tıbbi Sekreter Maaşları

Tıbbi Sekreterlik bölümünün 2020 yılı taban paunı en yüksek ve en düşük hali ise şöyledir:

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik -2 TYT 281,20989 548003
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Açık) -2 TYT 179,87976 1748818


Tıbbi sekreter KPSS atama puanları ise en son en düşük ve en yüksek şu biçimdedir:

Marmara Üniversitesi, Pendik Araştırma ve Eğitim Hastanesi, 78,538

Hatay Devlet Hastanesi, 87,855 dir.

Tıbbi Sekreter Olabilmek için Gerekli Beceri ve Yetkinlikler

Eğer tıbbi sekreter olarak görev yapmak istiyorsanız, bilgisayar kullanma becerinizin gerçekten harika olması gerekiyor. Rahatlıkla mail yollayabilmeli, Word ve Excel gibi MS Office programlarını kullanabilmelidir. Ayrıca bilgisayar yazılımı aracılığıyla fatura kesebilmelisiniz. Bu alanda başarılı olabilmek için aşağıda sözünü ettiğimiz birtakım yeteneklere sahip olmalısınız.

  • Hem hastane çalışanları hem de sağlık kuruluşuna gelen hastalar ile iyi bir sözlü iletişim kurabilmelisiniz.
  • Hastaların ve doktorların gereksinimlerini rahatlıkla anlayabilmek için iyi bir dinleyici olmalıdır.
  • Bir tıbbi sekreter; sağlık kuruluşlarına, hastalara ve sigorta şirketlerine sürekli olarak mail yazmak durumundadır. Bu nedenle iyi bir yazı diline sahip olmalısınız.
  • Karşıdaki birinin beden dilini anlamalı, müzakere kabiliyeti gelişmiş olmalı ve ikna kabiliyetine de sahip olmalısınız. Böylelikle hastalar ve doktorlar ile daha kolay iletişim kurabilirsiniz.
  • Sigorta formlarını, zaman çizelgelerini, hasta dosyalarını ve ofis malzemelerini sürekli olarak olarak takip etmelisiniz.

Tıbbi Sekterlik Mesleğinin Geleceği Nasıl?

Yapılan araştırmalar, bu mesleğin önünün bir çok mesleğe göre açık olduğunu ortaya koyuyor. ABD iş gücü istatistiklerine göre tıbbi sekreter olan kişi rakamının 2026’ya kadar yüzde 22 artış göstermesi bekleniyor. Tıbbi sekreter işe alımı, sağlık sektörünün büyümesine bağlı olarak değişmektedir. Misal verilecek olursa bireylerin daha geç yaşlarda bebek sahibi olması daha fazla sağlık hizmetine ihtiyaç duyulması manasına gelmektedir. Bu durum ise tıbbi sekreterlik mesleğini daha da gerekli kılmaktadır.

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar 2021

Tıbbi Sekreter Çalışma Alanları Ve İş Ortamı

Tıbbi sekreterler genelde bir ofis ortamında çalışır. Bu mesleğe mensup bireyler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte aynı yerde çalışır. Bir tıbbi sekreterin çalışma yeri; hastane, klinik, laboratuvar yahut bir ameliyat merkezi olabilir. Tıbbi sekreterlerin çoğunluğu sabah 9’dan akşam 5’e kadar çalışır. Bir tıbbi sekreter genelde hafta içleri çalışırken hafta sonu ise tatil yapar. Bunun yanı sıra tıbbi sekreterler yarı zamanlı olarak da rahatlıkla çalışabilir. Tıbbi Sekreter Maaşları da bu değişkenlere göre belirlenir.

Mesai yapan tıbbi sekreterler mesai fiyatlarıni de almaktadırlar.  Kamu hastanelerinde haftada 40 saat çalışılmaktadır. Bu da  ayda 160 saat manasına gelmektedir. 160 saatin üzerine çıkan çalışmalar, fazla mesai olarak değerlendirilir. Fazla mesailer için ek ödeme alınır. Özel hastanelerde çalışan tıbbi sekreterlerin çalışma saatleri, hastanenin yönetmeliğine göre değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerin tıbbi sekreterlik maaşları da mesai fiyatları de kendi insiyatiflerine göre değiştirilebilmektedir.

Tıbbi Sekreter Başvurusu

Kariyer.net ve Secretcv gibi iş ilanları yayınlayan sitelerde tıbbi sekreter olarak arama yaparsanız, bir çok özel hastanenin açtığı iş ilanlarına varabilirsiniz. Bunun yanı sıra kamu sektöründeki bir hastanede çalışmak istiyorsanız, KPSS’den yüksek puan alıp hastanelerin açtığı ilanları takip etmelisiniz. Tüm bunların bunun yanında özel sektördeki ve kamu sektöründeki hastanelerde tıbbi sekreter olarak staj da uygulayabilirsiniz. Böylelikle mesleğe atılmadan önce ön bilgi sahibi de olabilirsiniz. Staj için başvurabileceğiniz sağlık kuruluşları içinde hastaneler, diş merkezleri, özel muayenehaneler ve ameliyat merkezleri gibi yerler bulunur. Bunun yanı sıra çevrenizdeki sağlık çalışanları ile irtibata geçerek açık pozisyonlardan haberdar olabilirsiniz. Bu başvuruları yaparken tıbbi Sekreter Maaşları kısmına da özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çoğu iş anlaşmasinde değişkenlik gösteren tıbbi Sekreter Maaşları, staj zamanında de alınabilmektedir.

Tıbbı Sekreter ile Danışman/Resepsiyonist Arasındaki Fark Nedir?

Tıbbi sekreter ve danışman içindeki temel fark, sorumluluklardan ileri gelmektedir. Danışmanlar yahut resepsiyonistler, hastalar üzerindeki ilk izlenimin iyi olması için gayret gösterir. Bunun yanı sıra tıbbi sekreterler ise sağlık kuruluşunun arka plandaki tüm işlerinin yürütülmesini sağlar. İki mesleğin de önü açık gözükse de tıbbi sekreterler, bu hususta bir adım önde gibi görünmekte.

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar

Resepsiyonistlerin temel işi gelen bireyleri karşılamak ve telefon görüşmeleri yapmaktır. Tıbbi sekreterler bunlardan çok daha yükseksını yapar ve bir sağlık kuruluşunun işleyişinde önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra bazı sağlık kuruluşlarında resepsiyonistler, tıbbi sekreterlerin görevlerinin de bir kısmını üstlenebilirler. Resepsiyonist olabilmek için iyi bir sözlü iletişim kabiliyetine sahip olmak gerekir. Resepsiyonistler, hem yüz yüze hem de telefonla iletişim kurarken gerçekten iyi olmalıdır. Bunun yanı sıra tıbbi sekreterlik için bundan çok daha yükseksı gerekir. Tıbbi sekreterlerin organizasyon kabiliyetinin de bulunması, onları resepsiyonistlerden ayıran önemli bir özelliktir. Her iki meslek grubu için de temel bir eğitim yeterli gelmektedir. Tıbbi Sekreter Maaşları ile resepsiyonistlerin maaşları içinde çok bir hayli önemli fark bulunmamaktadır.

Değerli okurlarımız bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza tıbbi sekreterlik maaşları ne kadar ? konusunu işledik. Bu husustaki sorularınızı yorum kısmına yazarsanız elimizden geldiğince siz değerli okurlarımıza yanıt vermeye çalışacağız. Diğer konu başlıklarımız için burayı tıklayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu