Sağlık

Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım

Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım, sağlık bölümümüzde Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım ile alakalı bilgi aktaracağız.. Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım

Omad diyeti, ‘one meal a day’ ifadesinin baş harflerinin kısaltılmasıyla oluşmuş bir diyet yöntemidir. Bu yönteme göre, İngilizcesinde de altı çizildiği üzere günde tek öğün yemek yemek üzerinden gidilmektedir. Bu diyetin içeriğine göre, günün herhangi 1 saatini seçip, o zaman diliminde istediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz.

Bunun yanında, günde hemen hemen 8 saat uyunduğu düşünülürse, geri kalan 15 saat içinde bir şey yenilmiyor. O anlamda, bu diyeti uygulamak için ağırlıkla obez olmak, belli bir kilonun üzerinde yağ fazlası bulundurmak şarttır. Yoksa vücudunuz bu şok etkisine dayanamayabilir. Lakin bir de gün içinde katı gıda olmaması koşuluyla, sıvı yiyeceğin istenildiği kadar tüketildiği de görülmektedir.

Omad diyeti, günde tek öğüne indirgenmiş bir yöntem olup, ağırlıkla bi hayli hızlı kilo vereceklerin tercih ettikleri bir diyettir. Kilo verme hususunda herhangi acelesi olanlar, bu diyeti çok fazla tercih edebilmektedirler.

Omad diyeti enteresan bir biçimde, batı ülkelerinde Ramazan’la birlikte daha da rağbet görüyor. Kimi Avrupalı vatandaşlar, Müslüman olmadıkları halde, Ramazan ritüellerini gerçekleştirip, oruç tutarlarken; kimisi de kilo vermek bağlamında bu diyeti deniyor. Bilhassa, Amerika’da salgın boyutuna ulaşmış obezite problemi bağlamında, Omad diyeti de başvurulan çareler içinde görülüyor.

Bu diyet tek öğünlük olduğu için, genelde ya gündüz veya öğle süreci tercih edilmekte. O anlamda, bu öğünde yenilmesi gereken gıdaların şunlar olduğu belirtiliyor:

Omad diyetinde bilhassa yumurta önerilmektedir. Çünkü günde en 1-2 yumurta yemek insanlara tokluk hissi vermektedir. Bunun yanında, sebzelerden havuç, tatlı patates, ıspanak, karnabahar tavsiye edilirken; meyvelerden elma, portakal, armut, ayva, muz, ananas önerilmektedir. Tavuk, mantar, peynir tüketimi de desteklenirken; esmer pirinç, bulgur pirinci, kinoa, chia, kuruyemiş gibi katkılar da tavsiye edilmektedir.

Omad diyetinde, ekmek tüketimine pek yer verilmez. Ama illa ki ekmek yenilecekse de, onun da oranının kaçırılmaması gerekmektedir. Çünkü insanlar panikle tek bir öğünde yemek tüketirlerken veya konuyu işlerine geldiği gibi anladıklarında, diyetin bir ayağı eksik kalmaktadır. Bu diyet, ekmek, hamur işi, abur cubur, ‘fast food’ tüketimi üstüne kurulu değildir. Hamur işi sizi daha fazla acıktıracağı ve midenizi de şişireceği için, daha fazla acıkmanız olabilecekdür. Oysa her gün 1 saat bu öğünü gerçekleştirdiğinizde, bir süre sonra -hemen hemen, iki hafta içinde- midenizin de bu duruma uyum sağlayarak küçüldüğünü gözlemleyebilirsiniz.

Bu diyeti yaparken, beyaz pirinçten de özellikle uzak durmanız istenilmektedir. Beyaz pirinç sizi daha da acıktıracağı ve midenizi de şişireceği için tercih edilmez. Lakin illa ki canınız çekerse, öğün üçünde bol sebzeli bir halini az bir miktarda tüketebilirsiniz.

Margarin, salam, sucuk, sosis, hazır meyveli yoğurt gibi ürünlerden de uzaklaşmanız istenilmektedir. Bu diyette sıvı tüketimi serbesttir. Ama onda da çay, kahveden ziyade, gün içinde bol bol taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, ev yapımı çorba içebilirsiniz. Çikolatalarda ise, şeker hastalarının da tercih ettiği % 80-85 aralığında kakao içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Bol bol su tüketmek de size fayda yarayacaktır.

Omad diyeti, vücudunuzdaki yağ yakımına odaklanmaktadır. Bu anlamda, siz daha az veya tek öğün yedikçe, beyin aldığı komut neticesinde, bedeninizde biriken fazla yağları enerjiye dönüştürecektir. Bu dönüşüm de, kısa bir sürede büyük miktarda kilo kaybetmenize yol açacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, Omad’ın anoreksiya gibi bir hastalığa sebebiyet vermediğidir. Anoreksiya, psikolojik içerikli bir şeydir. Kişiler bu durumda hiçbir şey yemezler, kendi bedenlerine eziyet ederler. Bir süre sonra küçülen mide, artık gelen yiyecekleri de kabul etmez. Kişi sürekli olarak kusar. O yüzden, anokreksiya çok tehlikeli bir durumdur. Oysa Omad diyeti günlük tek öğün hakkınızda sağlıklı beslenmeniz için, önerilen yiyecekleri tüketmenize teşvik eder. Bunun yanında, gün içinde sıvı takviyesi almayı sürdürürsünüz.

Omad diyeti için kararlı olmanız, gıdaların içeriklerini, vitamin ve mineral katkılarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bunun için doğru ve tıbbi makaleleri okuyabilir, alışveriş listenizi de ona göre yapabilirsiniz. Ayrıca, bir uzmandan, bir diyetisyenden yardım almanız da işinizi kolay bir şekildelaştıracaktır. Omad diyetinde bir defter/günlük tutmanız da önerilmektedir. Zaten, hemen hemen bir ay sonra, bu sisteme alışacağınız için, artık kendinize göre bir yaşam şekili de kurabilirsiniz.

Omad diyeti, genelde insana özeldir; bilhassa, yalnız yaşayanlar yahut kendi yaşamının merkezinde kararlar alanlar için geçerlidir. Nitekim, eşiniz, anneniz veya babanız vd. gibi insanlar çevrenizdelerse, onlardan bağımsız bir alan açmanız, buzdolabınızı ona göre dizayn etmeniz zorlaşabilir. Yanınızda yemek yiyen insanları görmeniz, sizin de yenileni arzulamanıza sebebiyet verebilir. Zaman zaman asabileşmeler de görülebilir. Bu yönde, eğer aile yaşamı yaşayan yahut kalabalık mekanların içinde vakit geçiren biriyseniz, 1 saatlik tek öğününüzü de özel ve iş yaşamınızın şartlarıyla uyumlanacak biçimde düzenlemeniz sizin için kolaylık yarayacaktır.

Omad diyeti, uygulanırken en fazla dikkat edilecek konu, birinin enerji alabileceği, onu gün içinde tok tutacak yiyecekleri tüketmesidir. Bunun bunun yanında, gün içinde tüketilen sıvılar da bu takviyelere göre şekillenmelidir. Omad diyeti yapan insanlara günlük uykularını da düzenli biçimde almaları tavsiye edilir. Eğer, belli saatleri ve günleri içeren bir işiniz varsa, uyku düzeninize göre, 00.00-08.00 saatleri içinde veya 23:00-07:00 saatleri içinde dinlenmeniz faydalı olacaktır.

Omad diyetinde en fazla dikkat edilecek diğer hususlar da, seçilen zaman dilimleridir. Genelde, her gün kafaya esen 1 saat seçileceğine, belirli 1 saat seçilirse vücut bu rutine daha kolay uyumlanacaktır. Bir uzmanın dile getirdiği üzere, ‘aç kalmak da aslında bir tokluk çeşididir’; bizi tevekküle, şükretmeye, hayattan zevk almaveyair sağlıklı ve dengeli bir yaşama götürür.

Nitekim bireylerin doyumsuzlukları tüm beden gereksinimlerini (yeme, içme, cinsellik, uyku) aşırılaştırmasına yol açmaktadır. Böylelikle, zihni de bulanık olan, sinirlenen, katılaşan yahut dengesini yitiren insanlar da ortaya çıkmaktadır. Omad diyeti bunun yanı sıra sabrın, kanaatin, dirayetin, yetinmenin, arınmanın da sembolü olan bir felsefe içermektedir. Dengeli uyku, dengeli beslenme, dengeli cinsellik üçlüsüyle birlikte, yaşamın hızına yetişemediğiniz noktada, size bir sığınma alanı da açmaktadır.

Omad diyetinde en tehlikeli zamanlar, sabahın ilk ışıklarıyla uyanılan saatlerdir. Bu saatler içinde kişi kendini hafiflemiş, mutlu yahut iş kapsamı içinde koşturma içinde hissederse coşkuyla, tedirginlikle, rehavetle bir kahvaltı edebilir. Yahut işe koştururken, yolda kokusunu aldığı sıcak poğaçayı çayla midesine indirebilir. Bu çok tehlikelidir. O anlamda, sabah kalkıldığında mide asit shissediyorsa, bir bardak yeşil çayla güne başlamak isabetlidir. Yeşil çay kişiyi kendine getirebilir. Ayrıca, greyfurt suyu, limon suyu, portakal suyu içilmesi de serbesttir. Lakin katı gıdalar tüketilmemelidir.

Omad diyetinde, en isabetli zaman herkes için standart olan ve genelde öğle tatiline denk gelen 12.00-13.00 saatleri arasıdır. Bazı zaman, bu saat 13.30’a sarksa da, siz tespit edilen 1 saat içinde yiyebileceğini tüm ürünleri tüketebilirsiniz. Eğer, iş yerinizin yemekhanesi varsa, orada bulunan yemekleri tükettikten sonra, takviye gıda almayı sürdürebilirsiniz. Böylelikle, iş ortamında da adaptasyonunuz bozulmaz.

Yine, Omad diyetinde en tehlikeli saatler, akşamüstü eve gidildiği zamanlardır. Eğer, kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, çevredeki abur cuburlar, annenizin veya eşinizin yaptığı yemekler içinizi gıcıklayabilir. Siz yemek yapmak zorundaysanız, aile bireyleriyle sofraya oturmanız gerekebilir. Yalnız yaşıyorsanız, yalnızlık psikolojisi, evde ses olmayışı da, sıkıntıdan sizi yemeğe sevk edebilir yahut eve çağırdığınız her misafirle tükettiğiniz yiyecek, içecekler genel beslenme düzeninizi bozabilir. Bu anlamda, bu diyeti bir süre belli bir disiplin içinde yürütmeniz tavsiye edilir. Çevrenize kulak tıkamanız, düzenli bir hayata geçmek için fırsat yaratmanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz, sizin yararınızadır.

Omad diyetinde dikkat edilecek başka bir husus da, alışveriş listenizi gözden geçirmenizdir. Günde bir öğün yerken neleri tüketeceğiniz, bunların oranının haftalara ve aylara göre hesaplanması da, sağlam bir matematik gerektirmektedir.

Omad diyeti, gerçekten kuvvetli bünyelerin uygulayabileceği sıkı bir metottur. O anlamda, bu diyeti aşağıdaki bireylerin yapması uygun düşebilir:

Omad diyeti bir dayanıklılık testi gibidir. Kişilerin kararlı, inatçı, uyumlanabilir olmaları ve zorlukların üstesinden gelmeleri onlara büyük bir iç disiplin de yarayacaktır. Omad diyeti, astım, kalp hastalıkları, mide hastalıkları gibi problemleri de engel olmaktadır. Lakin bu diyeti yapacakların dışında, yapmaması gerekenler de mevcuttur. Onlar da aşağıda şu biçimde belirtilmişlerdir:

Çeşitli ilaçlar kullananlar maddesindeki kısıma değinecek olursak, hangi ilacın kullanıldığı, bunun vücuttaki etkileri yahut yan etkileri bilinmediği için, o hususta bir doktora danışılması da önerilmektedir. Doktora Omad diyeti yapılacağı; fakat bunun ilaçlarla bir bağlantısının olup olmadığı sorulabilir. Bunun yanında, sabırsız, sinirli, keskin duruşlu bireylerin da bu diyete başlarken, bir yardım almaları ve bir motivatöre, danışmana veya diyetisyene gitmeleri de önerilmektedir. Nitekim Omad diyeti için her biçimde kararlı bir bünye de gereklidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu