Gündem

Metraj Nedir?

Metraj Nedir?, güncel bilgiler bölümümüzde Metraj Nedir? başlığı altında detaylı bilgiler vermek istedik. Metraj Nedir? haberimizin detayları..

Metraj Nedir?

Gerçekleştirilecek veya hedeflenen işin nasıl yapıldığını ve kullanılacak malzemenin miktarını belirlemek için yapılan ölçüm ve hesaplara metraj denilmektedir. Bunun bunun yanında sinema terimi olarak da kullanılmaktadır.

Metraj Tanımı nedir?

Son zamanlarda çok fazla gündeme gelen metraj nedir tanımını yapmak için en basit tanımıyla gerçekleştirilen veya hedeflenen bir işin, kullanılan veya kullanılacak malzemelerin miktarını belirlemek için yapılacak ölçümler olarak adlandırmak doğru olacaktır. Metraj tanımı gereğince bu bakımdan uzunluk, alan, hacim, ağırlık gibi ölçü birimlerini alır ve farklı ölçüm gruplamaları ile birlikte yönetimsel bir içerik oluşturmaya çalışır.

Bu bakımdan metraj işlemleri net bir birime dayanmaz. Önemli olan yapılacak hesapta sayım esas alınmaktadır. Bu her ne kadar bir tür mühendislik, mimarlık vb. terimi olarak gibi algılanıyor olsa da metraj anlamı olarak tüm işlemlere uygulanabilecektir. Çünkü metraj keşif oluşturmanın ilk aşaması, bütçe ve ortalama maliyet hesaplarının yapılmasını içermektedir.

Misal verilecek olursa sinemada da metraj kullanımı yaygındır. Sinemada metraj tanımı genelde filmin uzunluğunu veya kısalığını tanımlamak için tercih edilir ve esasında harcanan emeğe karşılık olarak kullanılır. Buna göre uzun metraj film denildiğinde genelde 40 dakikanın üzerinde olan filmleri tanımlar, 40 dakikanın altındaki filmlere ise kısa metraj adı verilir.

Metraj Nasıl Yapılır?

Metraj yapmak için kullanılacak yöntem tamamen birime ve işe bağlıdır. Bundan dolayı metraj metotları bi hayli fazladır ve tek bir yanıt barındırmamaktadır. Metrajlar için belirli bir düzene göre yapılan tablolar, programlar vb. kullanımı olabilecekdür.

En temelde mühendislik, mimarlık ve inşaat sektöründe kullanıldığı için bu alanda metraj ölçümleri yapmak için örnek cetvellerin kullanılması gerekir. Buna göre ahşaptan seri kalıp yapılması, ön yapımlı bileşenlerden tavanlar yapılması, kum temini ile serme, sulama veya sıkıştırma yapılması, boya yapılması, kiremit döşenmesi gibi alanlar için metreküp, metrekare gibi metraj ölçü birimleri temel alınarak hesaplama yapılmalıdır.

Hesaplama yapmak için ise belirtildiği gibi tek bir yöntem yoktur ve uygulamalar üzerinden hesaplama yapılması gerekmektedir. Hesaplamaların kolay ve pratik olması için ise metraj programları kolaylık sağlayabilmektedir.

Paylaş

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu