Sağlık

Kolesterol İlaçları İsim Listesi

Kolesterol İlaçları İsim Listesi, sağlık bölümümüzde Kolesterol İlaçları İsim Listesi ile alakalı bilgi aktaracağız.. Kolesterol İlaçları İsim Listesi ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Kolesterol İlaçları İsim Listesi

Kolesterol ilaçları, karaciğer aracılığıyla üretilen ve kanda dolaşıma katılan bir tür yağ olan kolesterolün düşürülmesini sağlarlar. Kolesterol karaciğerde üretilmesinin bunun yanında dışarıdan, yani hayvansal gıdalar yolu ile de vücuda katılabilir. Organ sağlığı ve yaşamsal faaliyetlerin düzenli sürdürülebilmesi için vücudun kolesterole ihtiyacı mevcuttur fakat belirli oranlarda…

Kolesterol vücutta yeterli üst sınırdan fazla miktarlarda bulunması durumunda hayati tehlike arz edebilecek hastalıklara yol açabilmektedir. Kolesterol ilaçları da bu hayati tehlikelere karşı önlem alabilmek için kullanılırlar. Kişiler kanlarında bulunan kolesterol miktarını kontrol altına alamadıklarında devreye ilaçların girmesi gerekebilir. Kolesterol doğal yollar, düzenli egzersiz ve beslenme ile de düşürülebilir fakat bu yöntemler yetersiz kaldığında kolesterol ilaçları vücut sağlığında önemli bir rol oynayabilir. İlaçlar ile alakalı ayrıntılara geçmeden önce kolesterol türlerine değinmekte yarar mevcuttur.

Kolesterol HDL ve LDL şeklinde adlandırılan iki farklı türde bulunur. Bunlardan HDLiyi kolesterol olarak bilinmektedir. HDL yüksek yoğunluğa sahip bir yağ türüdür ve iyi kolesterol olarak anılmasının sebebi vücuttan bu yağın atılmasına yardımcı olmasından kaynaklanır. Kolesterol çeşitlerinden diğeri olan LDL ise kötü kolesterol olarak tanımlanır. Yoğunluğu düşüktür ve damarlarda birikerek dolaşım sisteminin düzgün çalışmasına engel olabilir. LDL’nin yol açabileceği bu olumsuzluk kalbe kan akışını düzeltmek için daha fazla efor söyledirir. LDL’nin kötü kolesterol olarak anılması da tam anlamıyla vücutta meydana getirebileceği hastalıklardan ileri gelir. Kanında yüksek miktarda LDL değerlerine sahip olan biri kalp krizi ve inme gibi risklerle yüz yüzedır.

Statinler olarak adlandırılan kolesterol düşürücü ilaçlar karaciğerin kolesterol üretimindeki etkinliğini azaltırlar. Asıl etki mekanizması LDL kolesterolün düşürülmesine yöneliktir. HDL kolesterol düzeylerine sınırlı etkileri mevcuttur. Statinler olarak anılan LDL kolesterol düşürücü ilaçların bazıları:

Etkileri: Bu gruba dâhil olan ilaçların etkileri genelde ortaktır. En yaygın kullanılan kolesterol düşürücü ilaç türleridir ve karaciğerdeki kolesterol üretici enzimleri baskılarlar. Ayrıca kan damarlarını iyileştirici, enfeksiyon/ödem önleyici ve kan sulandırıcı etkileri de mevcuttur.

Yan Etkileri: Kabızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, soğuk algınlığı benzeri belirtiler, kas ağrıları, karaciğerde düşük hasar, kan şekerinin artması, bazı nörolojik sorunlar

Dipnot: Kolesterol ilaçları greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır. Çok ağır yan etkilere sebep olabilir.

Statin grubundaki ilaçlar kolesterol düşürmek için yeterli olmadığı durumlarda ek olarak PCSK9 inhibitörü grubundaki ilaçlar kullanılabilir. Praluent ve Evolocumab da bu gruptaki ilaçlardandır. Genelde kalp hastalığı kaynaklı riskler taşıyan bireylerin kolesterol nasıl tedavi edileceğinde kullanılırlar.

Yan etkileri: Miyalji olarak da adlandırılan kas ağrıları ve sırt ağrısı mevcuttur. Enjeksiyon yolu ile vücuda verildikleri için enjekte edildiği bölgede ödem veya ağrı da olabilmektedir. Bunun dışında maliyeti de diğer ilaçlara göre daha yüksektir.

Lipidil; Tricor, Antara, Fenoglide, Fibricor, Lipofen, Triglide, Trilipix ile birlikte fibratlar sınıfından bir ilaçtır. Trigliseritin düşürülmesi için kullanılır. Trigliserit de vücutta bulunan yağlardan biridir ve besinler yolu ile vücuttaki düzeyleri artabilir. Trigliseritin düşürülmesi için kullanılan Lipidil de bu besinler kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi için kullanılır.

Yan Etkiler: Kabızlık veya ishal başta olmak üzere, kilo kaybı, kusma, gaz, şişkinlik, mide ağrısı, baş/sırt ağrısı, kas ağrısı

Kolestipal ve Kolesevelam ile birlikte safra sınıfındandır ve safraya bağlanarak vücuda etki eder. Asıl kullanım amacı LDL, yani kötü kolesterolü düşürmek ve HDL kolesterolün artmasıne katkıda bulunmaktır.

Yan Etkileri: Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kabızlık, ishal, kilo kaybı, gaz, şişkinlik, bulantı, kusma, midede ağrı

Niaspan ve muadili Niacor hem reçeteli hem de reçetesiz olarak satılabilen nikotinik asit sınıfı ilaçlardır. LDL kolesterolü ve trigliseriti düşürerek HDL kolesterolü artırıcı etki yaparlar. Gut hastaları veya kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar Niaspan, Niacor veya türevlerini kullanmamalıdır.

Yan Etkileri: Niasin içerikli ilaçların başlıca yan etkisi yüzde kızarıklıktır. Tok karna alındığında yan etki daha hafif seyredebilir. Ayrıca doktor tavsiyesine göre Niaspan almadan yarım saat önce aspirin içilebilir. Bu, kızarıklığın hafif seyretmesine destek olabilir. Bunun dışında diğer yan etkileri ise; kaşıntı veya cildin bazı bölgelerinde karıncalanma, baş ağrısı, mide bulantısı, kan şekerinin düşmesi, öksürük.

Uzman bir doktor aracılığıyla yüksek kolesterol değerinin düşürülmesine yardımcı olmak için ilaç yazılabilir. Bu ilaçların kullanılması sırasında gözlem çok mühimdir. Dolayısıyla hâlihazırda kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimleri, gösterdiği yan etkiler ve kronik bazı hastalıklara karşı etkileri gözlemlenerek en iyi kolesterol ilacına doktor ile karar verilir. Statin grubu ilaçlar genelde kolesterol düşürmek için yan etkileri gözlemlenerek değiştirilebilecek başlangıç ilaçlarıdır. Kolesterol ilaçları bir uzman doktor aracılığıyla reçete edilmeden kesinlikle kullanılmamalıdır.

Nadiren de olsa kolesterol düşürücü ilaçlar arada bir yan etki olarak kilo kaybına neden olabilmektedir. Bilhassa yüksek dozlu kullanımlarda kolesterol azaltan ilaçların kilo verdirdiği klinik çalışmalarda ispatlanmıştır. Bazı yan etkiler ise dolaylı olarak kilo kaybı yaşanmasını da tetikleyebilir. Misal verilecek olursa kolesterol düşürücü ilaç kullanımlarında sık rastlanan yan etkilerden birisi olan mide bulantısı ve kusma beslenme düzeninizi etkileyebilir. Bazı HDL kolesterol düşürücü ilaçlarınsa iştah kaybına yol açtığı da bilinmektedir. Bu iştah kaybı sonucu beslenme düzeninde yaşanan olumsuzluklar kilo vermeye sebep olabilir. Bazı ilaçlarda ise yan etki olarak kilo vermenin bunun yanında kilo alma da gözlemlenebilmektedir. Ayrıca yine HDL kolesterol düşürücü ilaçlarda metabolizma hızlandırıcı özellikler de bulunabilmektedir. Kolesterolü düşürmelerinin yanında HDL düşürücü ilaçlar metabolizmayı da hızlandırarak vücutta karbonhidrat yakımını da sağlayabilmektedir. Doktor kontrolünde dozu ve kullanım sıklığı tespit edilen kolesterol ilaçları vücutta yol açtığı reaksiyonlara göre doktor aracılığıyla değiştirilebilir veya ek bir ilaçla takviye edilebilir.

Kolesterol ilaçları genel kanının aksine böbreklere büyük çaplı zararlar vermez. Kolesterol ilacı kullanımına bağlı böbrek hasarı riski bi hayli düşüktür ve bu hususta doktorunuz sizi mutlaka bilgilendirecektir. Ayrıca böbrek yetmezliği veya buna benzer böbrek kaynaklı bir hastalığınız varsa bu hususta doktorunuzu bilgilendirmeniz mühimdir. İlaç seçimi ve dozları bu durum göz önüne alınarak yaşanacaktir.

Ayrıca kolesterol ilaçlarının böbreğe zarar verip vermediğine ilişkin yapılan klinik bir çalışmaya göre bazı sonuçlar elde edilmiştir. Alınan sonuçlara göre yüksek dozlu kolesterol ilacı kullanımlarında böbrek hasarı yaşama ihtimalinin %30’lar civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Günümüzde de süren araştırmalar düşünüldüğünde halen bu hususta kesinleşmiş veriler elde etmemizi yarayacak bir sonuç yoktur. Lakin şu belirtilmelidir ki yüksek kolesterolün neden olabileceği ölümcül hastalıklara karşı önlem almak çok mühimdir. Dolayısıyla böbrek hasarı riski ile kıyaslandığında kolesterol yüksekliği çok daha ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Doktorunuz bu hususta sizin için en doğru kararı verecek ve böbrek hasarı riskini minimuma indirmek için gereken önlemleri almanızı yarayacaktır.

Eğer doktor aracılığıyla reçete edilmiş bir kolesterol ilacı kullanmaktaysanız veya ilaca yeni ekranlara geleceksanız beslenme düzeninizde yapacağınız ufak değişikliklerle tedavi sürecini hızlandırmak olabilecekdür. Hem de pazı ile! Pazının kolesterolü düşürdüğü kesinlikle bilinmekle birlikte, şeker hastalığına ve gözlere iyi geldiğini de söyleyebilmek olabilecekdür. Vücut için yararlı bir çok bileşeni barındıran pazı beslenme programınızda mutlaka bulunması gereken mucizevi bir bitkidir. Bu bitkiyi çiğ veya pişmiş olarak tüketmek vücudunuzun sağlığı için bi hayli mühimdir.

Source: heart / mayoclinic / webmd / cdc / healthline

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu