Sağlık

Ketojenik Diyet Menüleri

Ketojenik Diyet Menüleri, sağlık bölümümüzde Ketojenik Diyet Menüleri ile alakalı bilgi aktaracağız.. Ketojenik Diyet Menüleri ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Ketojenik Diyet Menüleri

Sağlıklı yaşamak ve kilo vermek için son haftalarda popüler olarak uygulanan ketojenik diyetmenüleri aracılığıyla bir çok ünlü gözle görünür bir değişime uğramış durumda. Ciddi kilolar vererek büyük değişimlere uğrayan ünlüler aracılığıyla ön plana çıkan ketojenik diyet, kontrollü olarak kilo vermeye yardımcı bir program ve içeriği doğal yağ ve yağ asitlerinden bir araya gelen bir beslenme şeklini içeriyor.

Karbonhidratın tamamen kesildiği, vücudun enerji metabolizmasının değiştiği bu diyet ile sağlıklı ve bi hayli hızlı bir biçimde kilo vermek olabilecek hale geliyor. Daha önceleri çeşitli hastalıkların nasıl tedavi edileceği için uygun görülen bir beslenme şekili olan ketojenik diyet, şimdilerde sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo vermek için tercih edilmekte. Ketojenik diyet hala birden fazla hastalığın nasıl tedavi edileceğinde reçete ediliyor. Bilhassa karaciğer hastalıklarının nasıl tedavi edileceğinde doktor kontrolünde yoğun ketojenik diyetler uygulanabiliyor. Peki, ketojenik diyet nasıl yapılıyor?

En sade haliyle karbonhidrat ve protein kaynaklarının minimum miktarda, yağ asitlerinin ise en fazla miktarda kullanıldığı beslenme şekiline ketojenik diyet denir. Oldukça zahmetli ve tıbbi gözetimde yapılması gereken bir diyet programı olan ketojenik diyet menüleri insana özel olarak hazırlanır. Bu beslenme programı ile amaç, yağ asitlerinin vücuda sağladığı ekstra enerjiyi görülmektedirmaktır. Bu diyet aracılığıyla metabolizma sistemi yağ ile çalışmaya ve daha bi hayli hızlı bir biçimde yağ yakmaya başlar.

Ketojenik diyetin temelini %75 yağlar oluşturmaktadır. Un, tuz, şeker ve tahıl grubu beslenme ketojenik diyet menüleri içinde yer almıyor.

İşte ketojenik beslenme menüsüne uygun yiyecekler:

Yağ ağırlıklı ketojenik diyet uygulamasında; paketli ve işlenmiş gıdalardan, unlu mamullerden, alkolden ve yüksek glikoz içerikli besin ve sebzelerden kaçınmak gerekiyor.

Ketojenik diyette vücudun temel enerji kaynağını yağlar oluşturuyor. Yağ çeşitleri ve vücudun enerji gereksinimini karşılayacak yağlı ürünler ketojenik diyet menüleri için başlıca beslenme unsurları olarak yer alıyor.

Ketojenik diyete uygun olmayan besinler;

Kök sebze ve meyveler, nişasta içeren ürünler de dikkatli olarak tüketilmesi gereken besinlerden.

Ketojenik beslenme tarzı kontrollü ve dengeli bir biçimde takip edilen bir programı kapsıyor. Bu nedenle ketojenik diyet menüleri çok uzun süreli kullanıma uygun değil. Aşırı dengesiz beslenmeden dolayı uzun zamanda vücutta bazı problemlere sebep olabilir. Misal verilecek olursa; beynin enerji kaynağı glikozdur, uzun süreli şekersiz beslenme ile unutkanlık baş gösterebilir. Lifli gıdalar az bitirildiğinden ciddi kabızlık problemleri yaşanabilir. Aşırı yağlı beslenme karaciğer için ekstra yük demektir. Karaciğer hastalıkları bulunan bireylerin mutlaka bir hekim kontrolünde diyet yapması gerekir.

Pazartesi;

Salı;

Çarşamba;

Perşembe;

Cuma;

Cumartesi;

Pazar;

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu