Sağlık

Kalamarın Faydaları

Kalamarın Faydaları, sağlık bölümümüzde Kalamarın Faydaları ile alakalı bilgi aktaracağız.. Kalamarın Faydaları ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Kalamarın Faydaları

İtalyanca kökenli calamari yahut calamaro sözcüklerinden türemiş kalamarın faydaları bi hayli fazladır. Kalamar bir tür deniz canlısıdır ve içinde bulunan yararlı bileşenler onun besin değerini çok yüksek hâle getirir. Kalamarın anatomik yapısı ile alakalı de bilgi vermek gerekirse o bir kafadanbacaklıdır ve tıpkı ahtapot gibi bir çok kolu bulunur. Sert bir kabuğu bulunmaz ve yumuşakça sınıfındadır. Kalamar kızartılarak servis edilmediği sürece sağlık için çok yararlı bir gıdadır. Kızarmış yiyeceklerin tüketimi hususunda bir çok klinik araştırma bulunur ve kalamarın da kızarmış olarak tüketilmesi önerilmez. Lakin tadım yapılabilmesi tabi ki olabilecekdür. Bunların dışında kalamar tüketiminin bir çok yolu mevcuttur. Kalamarın faydaları ile ilgili bir çok ayrıntıya değindik.

Yukarıda da dile getirdiğimiz üzere kalamarın kızartılması besin değerleri yönünden olumsuzlukları da bununla birlikte getirir. Zaten kolesterol yönünden zengin olan kalamarı bir yağda kızartmak onu kalp ve vücudun diğer organları için zararlı bir yağ deposu hâline getirir. Bunun dışında ızgara, sote veya buğulama şeklinde kalamar tüketmek bi hayli faydalıdır. Böylelikle servis edildiği takdirde düşük kalorili, protein yönünden zengin ve diyet programları için de uygun bir besinle yüz yüzesınız demektir.

Bu detaylarının dışında kalamarda bulunan bileşenler;

Şeklinde sıralanabilir. Birçok yararlı mineralin yapısında olduğu kalamarın faydaları bu kadarla sınırlı değildir.

Evet, yapısında bulunan omega tipi yağ asitleri vücutta dopamin salgılanmasını tetikler. Bu durum klinik testlerle ispatlanmıştır. Kalamarın afrodizyak etkisi de omega yağ asitlerinden ileri gelmektedir. Bu yağ asitleri vücutta meydana getirdiği değişiklikler ile cinsel gücü artırıcı etki yapabilir.

Erkek ve kadında omega yağ asitleri seksüel dürtüyü tetikleyici hormonların yapıtaşlarıdır ve damarların tıkanmasına engel oldukları da bilinir. Daha temiz bir damar, kan akışının daha kolay gerçekleşmesini sağlayan bir damardır ve bu da dolaşım sistemine etki ederek cinsel gücüne katkıda bulunur. Dopamin salgılanmasına yaptığı etkiler ile de kalamar, enerji ve sağlıklı bir ruh hâli verir. Bu yönüyle de hem libidoya hem de cinsel gücüne olumlu katkılarda bulunur.

Kalamarın iyileştirici gücünden tam anlamıyla faydalanabilmek için onu yiyerek tüketmenin dışında kalamar yağı takviyeleri de mevcuttur. Bazı araştırmalar göre kalamar yağı bir diğer deniz ürünü balığın yağından daha yararlıdır. Bunun nedeni olarak da yağın direkt kalamardan değil, kalamarın yan ürünlerinden elde ediliyor olması öner sürülmektedir.

Günümüzdeki beslenme düzenlerinin tümünde yer alması önerilen kalamar yağı, içerdiği omega-3 yağ asitleri ile bi hayli sağlıklıdır. Birçok birey aracılığıyla, HDL olarak adlandırılan iyi kolesterole takviye yapılması için kullanılmaktadır. Ayrıca kalamar, diğer deniz ürünleri ile mukayese edildiğinde içerdiği cıva miktarı yönünden bi hayli alt sıralardadır. Cıva zehirli bir maddedir ve deniz ürünlerinde zehirleyici olabilecek eşiklerde olmaması çok mühimdir. İçerdiği cıva miktarı yönünden da kalamar avantajlı bir gıdadır.

Kalamarın bütün bu kalp ve vücut dostu bileşenlerinden onu çeşitli şekillerde tüketerek yararlanmak olabilecek. Yağda kızartmanın dışında güvenle önerilen kalamar yemekleri şu biçimdedir.

Limon ve maydanozun da eşlik ettiği bu tarifte limon yerine limon suyu da kullanılabilir. Ve bunun bunun yanında taze baharatlar da tarifin bir diğer önemli ögesidir. Kalamarlar çok az bir zeytinyağı ile kısa bir süre sotelenir. Bunun yanında kalamarın lezzeti de korunmuş olurken bunun yanı sıra doymuş yağ oranı da en düşük düzeyde tutulur. Servis edilirken ufak ufak doğranmış maydanozlar ile lezzetine lezzet katabilirsiniz.

İçi derince bir kaba 2 adet orta boy kalamar konur. Kalamarlarla birlikte kabın içine bir şişe de maden suyu eklenir. Kapta maden suyu ile birlikte kalamarları iyice ovun. Ovma işlemini bitirdikten sonra bir iki saat dinlendirmek üzere kabın üzerini sıkıca kapatın.

Kalamarlar dinlenirken altı adet kurutulmuş domatesi ince ince kıyarak sıcak suyun içine koyun ve suda beş dakika boyunca beklemede bırakın. Beş dakika sonra domatesleri bir süzgeç veya kevgir yardımıyla süzün. 100 gram ezilmiş az yağlı beyaz peynirin üzerine katın. Bu karışımın içine de altı yedi yemek kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı kekik ve karabiberi de katın. Daha sonra bu karışımı da dinlendirip kuruladığınız kalamarların içine taşmayacak biçimde doldurun. Kalamarların ağzını da kürdanla kapatın. Kalamarları yağlı kâğıda koyun ve üzerlerine bir yemek kaşığı zeytinyağını sürün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kalamarların üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Maydanozları da kıyarak servis sırasında kalamarlara serpiştirmek üzere hazır edin.

Kalamar tava tarifinde kızartma işlemi mevcuttur fakat yağ miktarını çok az tutarsanız yemeği sağlıksız hâle de getirmiş olmazsınız. Önce kalamarlar ovulur. Ovma işlemi için 1 tatlı kaşığı toz şeker, bir miktar tuz ve yarım çay kaşığı karbonat gerekiyor. Bunları kalamarların üzerine dökün ve kalamarlar yumuşayıncaya kadar ovun. Bu işlem hemen hemen yarım saat sürmelidir. Daha sonra yumuşayan kalamarlara maden suyu da eklenir. 2 saatlik dinlendirme işlemi sonrası buzdolabından alınan kalamarları süzün. Kalamarların marinasyon işleminden geçtikleri için durulanmaması gerekir. Durulamadan aldığınız kalamarları unlayın ve tavada yakmadan kızdırdığınız çok az bir miktar ay çiçek yağı ile kızartın.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu