Hamilelikte Vitamin Kullanımı – Faydaları ve Zararları

Hamilelikte Vitamin Kullanımı – Faydaları ve Zararları, sağlık bölümümüzde Hamilelikte Vitamin Kullanımı – Faydaları ve Zararları ile alakalı bilgi aktaracağız.. Hamilelikte Vitamin Kullanımı – Faydaları ve Zararları ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde
Hamilelikte Vitamin Kullanımı – Faydaları ve Zararları
Hamilelikte vitamin kullanımı faydaları herkesçe bilinen bir gerçektir. Gebelikte vitamin kullanımı ile alakalı gebelerin kafasını kurcalayan bir çok soru mevcuttur. Bu zamanda uyguladığınız beslenme şekli gerekli vitaminleri ve mineralleri yarayacak zenginlikte ve değişiklikte olmalıdır.
Birçok kadın hamilelik zamanında yaşam tarzı ve beslenme ile alakalı araştırmalar yapmaktadır. Çoğunlukla hamileler alkol ve sigaradan uzak kalmaları ve sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri gerektiği ile ilgili yettiği kadar balakalıdir.
Bunun yanında hamilelikte özellikle vücuttaki miktarlarının ölçülmesi gereken önemli vitamin ve mineraller mevcuttur. Hamilelerin bu vitamin ve minerallerin neler olduğunu öğrenmeleri ve buna göre beslenmelerini düzenlemeleri gebelik boyunca yaşayabilecekleri risklerin azaltılmasını sağlar. Hamilelikte vitamin ve mineral kullanımı ve önemi ile alakalı olarak daha kapsamlı bilgiler edinmek için okumaya devam edelim.
Folik asit folat vitaminin sentetik versiyonudur. Doğum kusurlarını önleyebilir. Folik asit kullanımına hamilelikten önce başlamalısınız. Yani hamile kalmaya karar verdiğiniz zaman takviye almaya başlamanız tavsiye edilir. Bebek 12 haftalık olana kadar da folik asit kullanmaya devam etmelisiniz.
Ayrıca folattan zengin yeşil yapraklı besinler de tüketmelisiniz. Lakin hamilelikte gerekli olan folat miktarını besinlerden sağlamak zor olabilir. Bu nedenle takviyeler tavsiye edilir. Bunun yanında doktorunuza danışmadan folik asit takviyeleri kullanmaya kalkmayın.
D vitamini hamilelik dışında en fazla eksikliği görülen vitaminlerden biridir. Bilhassa hamilelerin ve emziren kadınların günlük 10 mikrogram D vitamini gereksinimi mevcuttur. Hamilelikte vitamin kullanımı anne adaylarınca ihmal edilmemelidir.
D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfatı gerçekleştirdiği için sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için D vitaminine ihtiyaç dikazz. D vitamini içeren gıdalar içinde yağlı balıklar, yumurta ve kırmızı et bulunur.
D vitamini yiyeceklerde çok az miktarda bulunur. Bu nedenle hamilelik boyunca D vitamini değerlerinizin kontrol edilmesi ve gerektiği takdirde takviye kullanmanız mühimdir. Bunun yanında kendi kendinize D vitamini kullanmaya kalkmayın ve doktor yönergeleri dışında yüksek doz D vitamini kullanmayın.
C vitamini hücrelerin gelişimi ve onarımı için gereklidir. Ayrıca demirin emilmesinde görev alır. Bu nedenle hamilelik zamanında C vitamini eksikliği çekmemek için doğru beslenmeniz son derece mühimdir. Birçok sebze ve meyvede C vitamini bol miktarda bulunur fakat bu sürede bu sebze ve meyvelere özellikle dikkat etmez iseniz farkında olmadan C vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz. C vitamininden zengin sebze ve meyveler şunlardan oluşmaktadır: portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, çilek, brokoli, brüksel lahanası, patates. Hamilelik zamanında c vitamini kullanımı ihmal edilmemelidir.
Demir eksikliği özellikle kadınlarda yaygın olan bir sorundur. Bu mineralin eksikliği genelde yorgunluk ve güçsüzlüğe, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelik zamanında yeterli miktarda demir içeren gıdalar tüketilmesi ve demir eksikliği durumunda demir takviyelerinin kullanılması son derece mühimdir.
Hamilelik döneminin dışında bile demir eksikliği sık görüldüğü için hamilelik öncesinde ve hamilelik boyunca demir değerlerinin kontrol edilmesi mühimdir. Demirden zengin gıdalar içinde et, yeşil yapraklı sebzeler, fındık fıstık ve kuru meyveler bulunur.
Hamilelik boyunca doğru beslenmediğiniz takdirde birtakım sağlık riskleri görülmektedir. Bunlardan biri kansızlıktır. Hamilelikte kansızlık nedenleri içinde diyette yettiği kadar demir olmaması, art arda doğum yapma ve demir depolarının azalması bulunur. Ayrıca preeklampsi, ödem, osteomalasia, gebelik zehirlenmesi, düşük doğum ağırlıklı bebek, bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukları ve hatta anne ve bebek ölümleri gerçekleşebilir. Bu nedenle özellikle demir depolarınızın dolu olduğunu öğrenmeden hamile kalmanız tavsiye edilmez.
Bebeğin kemik ve diş gelişimi için kati önemde olan kalsiyum hem hamilelik boyunca hem de hamilelik sonrasında önemli olan bir mineraldir. Bundan dolayı hamilelikte vitamin kullanımı ihmal edilmemelidir. Vücudunuzda yettiği kadar kalsiyum olmaması halinde vücudunuz gerekli olan kalsiyumu kemiklerinizden alabilir ki bu da kemiklerinizi zayıflatır ve osteoporoza sebep olabilir.
Kalsiyumdan zengin gıdalar içinde süt ve süt ürünleri başı çeker. Bilhassa probiyotik içinden ötürü ev yoğurdu ve kefir tüketerek hem kalsiyum hem de probiyotik almış olursunuz. Ayrıca bitkisel kaynaklardan kalsiyum almak isteyen hamileler de bol miktarda yeşil yapraklı bitkiler tüketerek kalsiyum gereksinimlerini karşılayabilirler.
Magnezyum gebelikte eksikliği ciddi sorunlara yol açabilecek bir mineraldir. Hamilelikte, vücuttaki bir çok kimyasal reaksiyonda bulunan magnezyum eksikliği meydana gelirsa hipertansiyon ve erken doğum riski artar.
Magnezyumdan zengin gıdalar içinde fındık fıstık, fasulye, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, ıspanak, brokoli ve brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado ve muz gibi meyveler bulunur.
Hamilelikte vitamin kullanımı faydaları ve zararları bu makalemizde siz değerli okurlarımız için ele alındı.