Başvurular

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?, başvurular bölümümüzde Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? ile ilgili sizleri aydınlatalım.. Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? ile alakalı ayrıntıları makalemizde bulacaksınız.

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

?

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Temel asgari gereksinimlerini karşılamakta bile zorluk çeken muhtaç ve dar gelirli bireylere ve bu bireylerin bakmakla yükümlü oldukları ailelerine yönelik olarak gerçekleştirilen gıda yardımı aracılığıyla vatandaşlar; temel beslenme gereksinimlerini daha sorunsuz bir biçimde karşılayabiliyorlar.

Ülkemizde belediyelerin bunun yanında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da muhtaç ve kimsesiz bireylere gıda ve erzak yardımında yer alıyor.

Bilhassa koronavirüs sürecinde işsiz kalan veya işyerini kapatan esnaflara da sunulan gıda ve erzak yardım paketlerinde hemen hemen 4 kişilik bir ailenin hemen hemen 1 aylık besin gereksinimlerini içeren temel malzemeler yer alıyor.

Bu makalemizde kısaca gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır? Gıda yardımından kimler yararlanabilir? vb. bu konuyla alakalı olarak en fazla araştırılan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Gıda ve Erzak Yardımı Yapan Kurum ve Kuruluşlar

Ülkemizde belediyelerin ve sosyal yardımlaşma vakıflarının bunun yanında Kızılay gibi bazı kurumlar da muhtaç vatandaşlara gıda ve erzak yardımı yapıyor.

Gıda yardımı yapan bu kurumları kısaca aşağıdaki biçimde açıklayabiliriz:

  • Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımı
  • Belediyeler aracılığıyla yapılan gıda ve erzak yardımı
  • Kızılay gıda yardımı
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yapılan gıda yardımı

Pandemi sürecinde ülkemizdeki tüm belediyeler; Covid-19 Gıda Destek Paketi yardımı yaparak; pandemi bundan dolayı yoksullaşan vatandaşlara yardım eli uzatıyor.

Vatandaşlar; ülkemizdeki dernek ve vakıflara başvurmak ve başvuru şartlarını karşılıyor olmak suretiyle de gıda yardımına başvurabiliyorlar.

Misal verilecek olursa; Deniz Feneri, İHH Vakfı, SANKO, Merhamet Derneği, Taha Derneği gibi bir çok dernek ve vakıf; Ramazan aylarında ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda ve erzak yardım kolileri dağıtıyor.

Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gıda yardımı başvurusunun nasıl yapılacağı da ihtiyaç sahiplerinin hangi kuruma, dernek veya vakfa başvuracağına göre şekilleniyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan kuru gıda ve erzak yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahiplerinin ikametgahlarının olduğu yerdeki Bölge Müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

İhtiyaç sahipleri; kuru gıda yardım başvuru formu doldurarak, gıda yardımına başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu’nu doldurduktan sonra bu formu bağlı oldukları Bölge Müdürlüğüne e-mail yoluyla göndererek de gıda yardımına başvurabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan https://www.vgm.gov.tr/ sitesi üzerinden başvuru formunu indirebilirsiniz.

Belediye Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gerek Covid19 gıda yardım paketlerine gerekse erzak ve gıda yardımına başvurmak isteyen bireylerin bağlı oldukları belediyeye gidip, burada sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Belediye gıda ve erzak yardımına ihtiyaç sahipleri; e-devlet üzerinden de dijital platformda başvurabiliyorlar.

Vatandaşlar; https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linki üzerinden sisteme giriş yaparak ve başvuru formunda bulunan sosyal yardım çeşitlerinden ‘Gıda ve Erzak Yardımı’ seçeneğini işaretleyerek; kuru gıda ve erzak yardım başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Vatandaşlar; aynı form üzerinden belediyelerinin kira desteği, yeni doğan bebek yardımı, yakacak ve giysi yardımı gibi diğer önemli yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaymakamlıklara bağlı olarak hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da tıpkı belediyeler gibi yoksul ve dar gelirli vatandaşlara gıda yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, yakacak yardımı vb. bir çok yardım yapıyor.

Vatandaşlar; ikametgahlarının olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ve sosyal yardım başvuru formunda ‘Erzak ve Gıda Yardımı’ seçeneğini işaretleyerek, başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Kızılay Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul ve muhtaç vatandaşlara bütçesi ışığında her daim yardımcı olmaya devam eden Kızılay; özellikle Ramazan aylarında milyonlarca insana gıda ve erzak kolileri dağıtıyor.

Başvurular; Kızılay’a ait olan resmi internet sitesi üzerinden, Kızılay’ın 81 il ve 900 beldesindeki temsilciliklerinden gerçekleştirilebiliyor.

Vatandaşlar; Kızılay’a ait olan 168 telefon numarasını arayarak ön başvurularını yapabiliyorlar.

Kızılay; soysal medya hesapları üzerinden yapılan tüm başvuruları da kabul ediyor.

SANKO Gıda Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

SANKO; Sani Konukoğlu Vakfı, pandemi sürecinde düzenli bir işi ve geliri olmayan yani yoksul vatandaşlara gıda ve erzak yardımı yapan en önemli vakıflar içinde yer alıyor.

Vakıf; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olan vatandaşlara yardım etmeye sürdürmekte.

SANKO gıda yardımına ve diğer yardımlarına vakfın kendi internet sitesi üzerinden de başvurabiliyorsunuz.

Başvuru yapabilmeniz için önce siteye üye olmanız gerekiyor.

SANKO gıda yardımına başvurmak için hemen http://www.sankovakif.com/ linkini tıklayabilirsiniz.

Gıda Yardımı Başvurusu Sorgulama

Gıda yardımı başvuru sonucunu nasıl öğrenebileceğinizi aşağıdaki biçimde açıklayabiliriz:

Belediye Gıda Yardımı Başvuru Sorgulama

Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; vatandaşların teslim ettikleri başvuru formunu ve belgeleri araştırmaya koyuldukten sonra yoksul ve muhtaç bireyleri tespit ederek, bu bireylere yardım etmeye karar veriyor.

Lakin başvuruların sonuca varılması; birkaç ay sürebiliyor. Bilhassa gıda ve erzak yardımı başvurusunun yoğun olduğu il ve ilçelerde başvurular, geç sonuçlanabiliyor.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar; gıda ve erzak yardımı başvurularının sonuçlanıp sonuçlanmadığını sorgulayabiliyorlar.

Belediye gıda yardımına başvuran bireyler; yardım başvurusunu gerçekleştirdikleri belediyenin telefon numarasını arayarak veya belediyeye giderek, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

E-devlet üzerinden belediye gıda yardım sonucunu sorgulamak isteyen başvuru sahiplerinin ise https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkini tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da sosyal yardım başvuru sonuçlarını sorgulayabiliyorlar.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımı Başvurusu Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü; başvuruları araştırmaya koyuldukten ve değerlendirdikten sonra yardım edeceği bireylere SMS yoluyla bilgi veriyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılan kuru gıda ve erzak yardımı sonuçlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar; başvurdukları Bölge Müdürlüklerine giderek veya müdürlüklere ait telefon numarasını arayarak, sonuçları öğrenebiliyorlar.

gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır

gıda yardımı başvurusu nasıl yapılır

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Gıda Yardımı Başvurusu Sorgulama

Başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait olan telefon numarasını arayarak veya bizzat vakfa giderek, başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.

Dilerseniz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait olan ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nı da arayabilirsiniz.

SANKO Gıda Yardımı Başvurusu Sorgulama

SANKO kuru gıda ve erzak yardım başvurunuzu sorgulamak istediğinizde ise 0342 211 33 90 telefon numarasını çevirebilirsiniz.

Kızılay Gıda Yardım Başvurusu Sorgulama

Kızılay resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirdiğiniz başvurularınızı yine site üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Ya da başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz şubeye ait olan Kızılay telefon numarasını arayabilirsiniz.

Gıda Yardım Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Gıda yardımı başvurusu, hemen hemen 3-4 hafta içinde sonuçlanıyor.

Bazı zaman yoğunluk durumuna göre bu süreç, daha da uzun olabiliyor.

Gıda Yardımı Kaç Ayda Bir Yapılır?

Gıda ve erzak yardımı; dar gelirli ve muhtaç bireylere genelde 3-4 ayda bir sefer olacak biçimde yapılıyor.

Lakin bazı belediyeler ve vakıflar; daha sık aralıklarla da işsiz ve muhtaç bireylere yardım yapabiliyorlar.

Ramazan ayı öncesinde ve Kurban Bayramı öncesinde belediye, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının bunun yanında dernekler, vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay gibi kurumlar da gıda yardımı yapıyorlar.

Gıda Yardım Parası Ne Kadar?

Bazı zaman belediye veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru sahiplerine gıda ve erzak yardım kolisi teslim etmek yerine başvuru sahiplerinin hesaplarına gıda yardım parası yatırmayı da tercih edebiliyorlar.

Genelde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesinde ihtiyaç sahiplerinin hesabına gıda yardım parası yatırılıyor.

2021 yılı için Kızılay aracılığıyla vatandaşlara 120 TL gıda yardım parası verilmekle birlikte belediyeler aracılığıyla dağıtılan gıda yardım parası; 200 TL-500 TL içinde değişebiliyor.

Ailelere dağıtılan gıda yardım parası; ailedeki kişi sayısına, ailenin muhtaçlık durumuna, ailenin aylık hemen hemen gelirine göre de değişiklik gösterebiliyor.

Gıda Yardımı Başvuru Formu

Gıda yardımına başvuranların başvuru esnasında sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Belediye ve vakıf başvuruları esnasında başvuru sahiplerinin doldurmaları gereken sosyal yardım başvuru formu ile vatandaşlar; gıda yardımı dışında kömür yardımı, yeni doğan bebek paketi yardımı, giysi yardımı gibi ihtiyaç duydukları diğer yardımlara da başvurabiliyorlar.

Yani belediyeye veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılan başvurular esnasında gıda yardım başvurusuna özel doldurulması gereken bir form yer almıyor.

Belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; formda doldurulan bilgiler ve başvuru sahibi aracılığıyla teslim edilen belgeler ışığında gıda yardımına ihtiyaç duyduklarına kanaat getirdikleri kişi ve bu bireylerin ailelerine gıda ve erzak yardımı yapıyor.

Yardım öncesinde bu bireylerin evine bir inceleme komisyonu yollayıp, gıda ve erzak yardımına veya diğer yardımlara gereksinimlerinin olup olmadığına dair inceleme komisyonundan bir rapor hazırlamasını talep ediyor.

Daha sonra da bu raporu inceleyip; öncelikli olarak yardım edecekleri işsiz, muhtaç, dar gelirli ve yoksul bireylere dair bir liste hazırlıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımına başvurmayı düşünen bireylerin ise Vakıflar Genel Müdürlüğü AŞEVİ ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu’nu eksiksiz bir biçimde doldurduktan sonra Bölge müdürlüklerine bizzat giderek veya e-mail yoluyla teslim etmeleri gerekiyor.

Bu forma Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Erzak ve Gıda Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Erzak ve gıda yardımına başvuran başvuru sahiplerinden gerek belediyeler gerekse vakıflar ve diğer kurumlar; muhtaçlıklarını ispatlamaları adına birtakım belgeler talep ediyorlar.

Bu belgeleri kısaca aşağıdaki biçimde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik no veya nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru formu
  • Sağlık belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Başvuru sahibi kirada oturuyorsa kira anlaşmasi
  • Muhtarlıktan alınması gereken yoksullik belgesi
  • Başvuru sahibi çalışmıyorsa SGK’dan alınması gereken ve çalışmadığını gösteren belge
  • Engelliler için tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
  • Kronik hastalar için hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
  • Gelir belgesi
  • Maaş bordrosu
  • Aile üyelerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği

**Talep edilen belgeler; başvuru sahibinin özel durumuna göre de değişebiliyor.

Misal verilecek olursa; eşi cezaevine girmiş, vefat etmiş veya eşinden ayrılmış dul kadınlardan vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor.

Doğal afetlere maruz kaldığı için işini veya sağlığını kaybeden bireylerden ise mutlaka bilirkişi raporu isteniyor.

Erzak ve Gıda Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Erzak ve gıda yardımı; belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları veya diğer kurumlar aracılığıyla toplumun en muhtaç ve en yoksul kesimine yönelik olarak yapılıyor.

Yani hane halkı kişi başı aylık hemen hemen net geliri; asgari ücretin 1/3’ünün altında olan bireyler yani dar gelirli ve yoksullar; erzak ve gıda yardımı alabiliyorlar.

Herhangi bir işi olmayan, ailesinin temel asgari gereksinimlerini karşılayamayan işsizler yani muhtaçlar; yardımlardan öncelikli yararlanıyorlar.

Gıda ve erzak yardımından kimlerin yararlanabileceğini aşağıdaki biçimde açıklayabiliriz:

  • Dar gelirli ve yoksullar
  • Muhtaç ve işsizler
  • Engelliler
  • Çalışmasına engel bir hastalığı olan kronik hastalar
  • Kimsesiz ve gelirsiz yaşlılar
  • Muhtaç ve yoksul asker, şehit ve gazi yakınları
  • Afetzedeler
  • İşsiz ve gelirsiz dul kadınlar ve çocukları
  • Düşkünler ve kimsesizler

**Pandemi bundan dolayı işini kapatmak zorunda kalan esnaflar ve işyerinden çıkarılanlar ise Covid19 Gıda ve Erzak Destek Paketi alabiliyorlar.

Kendisine dul aylığı, emekli maaşı, engelli aylığı veya yaşlılık maaşı bağlanan bireyler; muhtaç ve yoksul olmadıkları takdirde erzak ve gıda yardımı alamıyorlar.

Gıda Yardım Kolisinde Neler Var?

Gıda yardım kolisinde çay, ayçiçeği yağı, un, tuz, şeker, bulgur, nohut, makarna, gofret, helva, salça, bisküvi, mercimek vb. temel yemeklik malzemeler yer alıyor.

Aynı zamanda kolilerde zeytin, peynir gibi kahvaltılık malzemeler de bulunabiliyor.

Gıda yardım koli içeriği yardım alınan vakfın ve belediyenin bütçesine göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bu hususta detaylı bilgi edinmek için belediyeye, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına veya gıda yardımına başvurabileceğiniz diğer kurumlara danışabilirsiniz.

Gıda Yardımı Reddedildi, Feshedildi Ne Demek?

Gıda yardımı geri çevirildi, feshedildi demek; başvuru sahibinin yardım talebinin kabul edilmediği yani gıda ve erzak yardımından faydalanamayacağı manasına geliyor.

Vatandaşlar; e-devlet başvurularını sorgularken, bu yanıtla karşı karşıya gelebiliyorlar.

Gıda Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Gıda yardımı kapsam dışına çıktı demek; başvuru sahibinin gıda ve erzak yardımı başvurusunun olumlu neticelendiğı manasına geliyor.

Yani başvuru sahibinin gıda ve erzak yardım paketinin kısa bir zaman zarfında ikametgah adresine teslim edileceğini gösteriyor.

Bu makalemizde kısaca gıda yardımı başvurusuna dair araştırma konusu olanları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de önceden gıda yardımı aldıysanız veya almayı kafanızı yoruyorsanız; konuyla alakalı her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi kıymetli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu