Sağlık

Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı?

Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı?, sağlık bölümümüzde Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı? ile alakalı bilgi aktaracağız.. Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı? ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı?

Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı? Chest press vücudun göğüs bölgesinde bulunan kas topluluğunu, omuz bölgesini ve kolları geliştiren vücut geliştirme metotlarından biridir. Chest press tekniğinin doğru kullanımı, kasların gelişiminde alınacak sonuçları doğrudan etkiler. Bundan dolayı teknik, diğer egzersizlerde olduğu gibi chest presste de bi hayli önem taşır.

Chest presse merak sardıysanız yapılacak ilk iş bu egzersiz hususunda yetkin bir antrenörle koordinasyon sağlamaktır. Girmek istediğiniz form ve egzersiz için kullanılacak olan süre de chest press hocası ile belirlendiğinde tatmin edici sonuçlar elde etmek olabilecekdür. Bunun dışında bu egzersizi yapmaya karar vermiş birileri de fikir alışverişi ve süreç birlikteliği yönünden yararlı olabilir. Peki ayrıntılarıyla “Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı?” sorularının cevabı? Cevaplar makalemizde.

Chest press üst vücut bölgesindeki kasların gelişmesini sağlamak maksadıyla en doğru yöntemlerden biridir. Chest press egzersizi sırasında en fazla çalışan yer göğüs kaslarınızdır. Bunun dışında omuzların alanıne ve kas gelişimine, üst kol kaslarının gelişimine de direkt etki eder. Çünkü egzersiz esnasında etkin olarak çalışan yerlerden bir diğeride kollar ve omuzlardır. Hareketlerin periyodik olarak uygulanması ile omuzlar ve kollar belirli bir kuvvete maruz kalır. Bunun için gerekli enerjiyi sağlamak maksadıyla kan akışını hızlandırır ve kasların gelişimi de bu sürede gerçekleşir. “Ne kadar tekrar, o kadar gelişim” mottosu bu egzersiz için de geçerlidir.

Chest press yapıldığı sırada da diğer tüm egzersizlerde olduğu gibi vücut yağ yakar. Vücutta bulunan yağlar enerji olarak vücuda dağılırken kaslar da gelişim gösterir. Vücuttaki bu değişiklikler ile birlikte daha zinde biri olmaya başlarsınız. Ve zindelik sağlık, estetik bir görünüm ve güç demektir!

Chest press egzersizi yapmaya ekranlara gelecek olanların çok fazla sorduğu “Chest press nasıl yapılır?” sualinin yanıtına ayrıntılarıyla yanıt verebiliriz. Öncelikle chest press alıştırmaları boyunca omurga olabilecek olduğunca düz kalmalıdır. Bel için de aynı şey söylenebilir: Bel de olabilecek olan en düz konumda kalmalı.

Baş ile omuzlar ve kalçalar daima egzersizi yaptığınız platforma yatay olarak durmalı. Bacakların kuvvetinden yararlanmak ve zemine baskı yapabilmek için ayakların altına da bir yükselti konabilir. Chest press yapıldığı süre boyunca ayaklar zemine sert bir biçimde baskı yapabiliyor olmalıdır.

Kollardan maksimum gücü alabilmek ve kasları en yüksek düzeyde çalıştırabilmek için de dirsekler olabilecek olan en aşağı düzeyye inebilmelidir. Göğüste bulunan kasların çalışması için ise chest press sırasında kollar dirsekler kilitlenene kadar kaldırılmalıdır. Ayrıca egzersiz sırasında iki el bileği de bükülmemelidir.

Chest press machine adından da tahmin edilebileceği üzere chest press egzersizinin yapılabileceği basit bir makinedir. Chest press machine için de doğru oturuş şekili, uygun ağırlık seçimi, nefes alışverişi ve yeterli tekrar sayıları sonuca ulaşmak için çok mühimdir. Kasların gelişiminde gidilecek olan uzun yolda, mesafenin kısaltılması da işte bu püf noktalarını bilmek ve uygulamak ile olabilecekdür.

Chest press machine hem ısınma egzersizlerinde hem de kendi başına chest press için kullanılabilir. Bilhassa chest presse başlama aşamasında, başlangıç düzeysine uygun bir zaman yürütmek chest press machine ile olabilecekdür.

Chest press machine kullanmaya başlamadan önce düzgün oturuş pozisyonunu aldığınızdan emin olmalısınız. Bunun için bir antrenörden yardım almak en iyisidir. Daha sonra da vücudunuzun kaldırabileceği en iyi ağırlığın seçimi gelir. Antrenmanı en etkili biçimde gerçekleştirebilmek en ağırı kaldırmaktan değil, vücudunuz için en uygun ağırlığı seçmekten geçer. Ağırlıkları hareket ettirebilmek için chest press machinede bulunan kollara ellerinizi uygun bir biçimde yerleştirin. Bu yerleşme pozisyonuna genelde martı adı verilir. Duruş martının kanatlarını açtığındaki hâline benzetilebilir.

Bunların dışında bel de olabilecek olduğunca dik durmalıdır. Sırtınız ve beliniz de chest press machinein oturma platformuna tam yerleşmelidir. Sırtınız ile sırtlık içinde herhangi bir boşluk kalmadığından emin olun.

Chest press mahcine için en uygun tekrar sayısı 3’tür. Bu egzersizde set sayısı daha yüksektir. 3 tekrarlık 10 set en uygun sonucu almanız için idealdir. Her set bitiminde birer buçuk dakikalık molalar vücudunuzun egzersiz sırasındaki yorgunluğu için gereklidir. Kasların çalıştırılmasının en uygun yolu bunlardır. Ayrıca bir antrenörle görüşerek vücudunuza en uygun ağırlığın ve tekrar rakamının seçilmesini sağlayabilirsiniz.

Her egzersizde olduğu gibi chest press machinede de konsantrasyonun büyük bir önemi mevcuttur. Chest press machine ile çalışırken doğru nefes alışverişi, konsantrasyon ve yeterli su tüketimi kas gelişimini sağlamak maksadıyla mühimdir.

Chest press dumbbell ile egzersiz yapmak, halter veya chest press machine kullanmaktan daha yararlıdır. Çünkü göğüs kaslarının geliştirilmesine en fazla kolaylık sağlayan chest press tipi chest press dumbbell kabul edilir. Diğer chest press egzersizlerine göre daha kapsamlı bir hareket alanı sunar. Bu özelliği ile kolların gelişimine daha fazla katkıda bulunur. Çünkü ağırlıkların iki farklı elde yer alıyor olması, her iki kolun da ayrı ayrı çalışması manasına gelmektedir. Her iki kol da kendi kaldırması gereken ağırlığı kaldırır. Dolayısıyla halter veya chest press machinedeki gibi ağırlığı bir taraf üstlenmek zorunda kalmaz.

Chest press dumbbell ile nasıl egzersiz yapıldığına dair birkaç ipucu vermek gerekirse;

Source: verywellfit / acefitness / dummies

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu