Başvurular

Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Ne İşe Yarar ?

Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Ne İşe Yarar ?, başvurular bölümümüzde Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Ne İşe Yarar ? ile ilgili sizleri aydınlatalım.. Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Ne İşe Yarar ? ile alakalı ayrıntıları paylaşımımızda bulacaksınız.

Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır ? Ne İşe Yarar ?

Çalışma belgesi nedir diye incelediğimizde temel tanım şöyledir: Çalışanın, çalıştığı işyerinden ayrılması durumunda, ayrıldığı işin işvereninden istediği ve iş tanımı ile iş zamanını içeren belgelere çalışma belgesi denilmektedir. Çalışma belgeleri 4857 sayılı iş kanunun 28. Maddesine dayanarak talep edilmekte ve düzenlenmektedir.

Çalışma belgesinde çalışanın ayrıldığı işyerinde işe başlama ve ayrılma zamanı bunun bunun yanında hangi alanda çalıştığı gibi konular bulunmaktadır. Çalışma belgesi ile ilgili en fazla araştırılan konulardan biri çalışma belgesinin nasıl alındığı ile alakalıdir. Çalışma belgesi nedir ? Nasıl alınır? nerden alınır?  Çalışma belgesinde hangi bilgiler yer alır?  gibi konulardan yazımızın devamında söz edeceğiz.

4857 Sayılı İş Kanunu 28’inci Madde Nedir?

Çalışma Belgesi Nedir : 

İşten ayrılan işçiye, işveren aracılığıyla işinin çeşidinin ne olduğunu ve zamanını gösteren bir belge verilir.

Belgenin vaktinde verilmemesinden yahut belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi dava açabilir. Aynı biçimde işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.

Bu yasaya göre çalışan ayrıldığı işin işvereninden çalışma belgesi talep ederse işveren çalışma belgesinin düzenlemek ve ücretsiz vermek zorundadır.

çalışma belgesi nedir ? ne işe yarar

Çalışma Belgesi Ne İşe Yarar

Çalışma belgesi nedir, çalışma belgeleri nerelerde geçerlidir sorularının cevabı araştırılan sorulardandır.  Çalışma belgesi nerelerde kullanılır? Çalışma belgeleri ne için kullanılır ? Sorularına bu başlıkta yanıt aktaracağız.

Çalışma belgesi yeni bir işe girerken çalışana referans niteliğindedir. İş yaşamında referansların özellikle yeni bir işe girerken ne kadar önemli olduğunu bilinmekte. Çalışma Belgesi, yeni bir işe başvuran işçinin eski işinde ne kadar çalıştığını ve hangi görevde olduğunu göstermesi yönünden bir referans belge niteliğindedir. Bu nedenle yeni bir işe başvurma aşamasında geçerli bir belgedir.

Çalışma Belgesi Çeşitleri

İşçinin işten ayrıldıktan sonra eski işvereninden istediği çalışma belgesi iki çeşittir:

  1. Alelade çalışma belgesi: Çalışma belgesinde temelde işçinin ayrıldığı işte ne kadar çalıştığı ve hangi görevde çalıştığı bilgileri yer alır. Bu tarz çalışma belgesi alelade çalışma belgesi olarak isimlendirilir.
  2. Tam çalışma belgesi veya bonservis: Eğer çalışma belgesi çalışanın görevi, çalışma süresi, ve işçinin performansı ile ilgili eski işverenin görüşlerini içeriyorsa buna tam çalışma belgesi veya bonservis ismini alır.

Çalışma belgeleri, genelde işe alım süreçlerinde detaylı incelemeler yapıldığında istediğimiz bir çalışma belgesidir. Yeni işveren eski işverenin çalışan ile ilgiliki düşüncelerini öğrenmek istediğinde talep edilen bir çalışma belgesi türüdür.

Çalışma Belgesi Nasıl Alınır ?

Öncelikle aktarabiliriz ki çalışma belgesi herhangi bir dijital ortamdan düzenlenemiyor. Yani internet üzerinden çalışma belgesi çıkarabileceğiniz e-devlet gibi bir ortam yoktur. Yani çalışma belgesi e devlet’ten alınamamaktadır. Peki o halde çalışma belgesi nasıl alınır ? Çalışma belgesi nereden alınır ? Bunun için eski çalışılan yere, varsa insan kaynakları gibi bir bölüme başvurulması gerekmektedir. Belge eski işveren aracılığıyla hazırlanacaktır.

Eski işverenle yüz yüze görüşmenin istenmediği durumlarda telefon veya e-posta ile çalışma belgesi düzenlenmesi talep edilebilmektedir. Lakin tertip edilen belge ıslak imzalı olmalıdır. Bundan dolayı tertip edilen çalışma belgesi elden alınmalı veya posta ile gönderilmesi istenmelidir.

Çalışma belgesi yeni işveren veya çalışan aracılığıyla talep edildiği takdirde hazırlanarak talep edene verilmelidir. İşverenin belgeyi vermek istememesinin 4857 sayılı kanun gereğince idari para cezası bulunmaktadır. Yani işveren çalışma belgesini vermezse kendinden şikayetçi olunduğu durumlarda belgeyi vermeyen işyeri ile ilgili şikayetçi olunursa SGK aracılığıyla işlem başlatılarak para cezası verilmektedir.

çalışma belgesi nedir nasıl alınır

Çalışma Belgesi Hangi Bilgileri İçerir ?

Çalışma belgesi nedir, Çalışma belgesi nereden alınır sorularını yanıtladık. Şimdi biraz daha ayrıntıya girelim.

İşçinin ayrıldığı iş yerinden talep ettiği çalışma belgesinde hangi bilgilerin bulunması gerektiği de araştırılan konulardan biridir. Siz de çalışma belgesi nasıl doldurulur sualinin yanıtını arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çalışma belgesi hazırlamak düşünüldüğü kadar zor değildir. Çalışma belgesinin bazı temel bilgileri içermesi gerekmektedir. İş tanımı ile farklı tanımlamalar yer alabilir ama temelde bir çalışma belgesi şu bilgileri içermelidir:

  • Adı Soyadı
  • Ayrıldığı iş yerinde hangi görevde çalıştığı
  • Doğum tarihi
  • T.C. kimlik numarası
  • Sigorta sicil numarası
  • Adresi
  • İş yerinde çalışma süresi (işe giriş-işten ayrılma süresi)
  • Eğer tam çalışma belgesi talep edilmediyse işveren, işçi ile ilgili kişisel görüşlerini belirtmemelidir. Alelade çalışma belgesi talep edilirse yukarda anlattığımız bilgilerin doldurulması yeterli olacaktır. Bunlar dışında işçinin aldığı ücret, sahip olduğu sertifikalar gibi bilgiler de eklenebilir.

Çalışma Belgesi Nasıl Doldurulur ?

Peki bu bilgilerle oluşturulan bir çalışma belgesi nasıl yazılmalıdır? Bu sorunun cevabını arıyorsanız yazımızın bu bölümünde çalışma belgesinin nasıl yazılacağından söz edeceğiz. Çalışma belgesi nasıl doldurulur ? İşte cevabı.

Öncelikle kağıdın üst orta kısmına büyük harfler ile çalışma belgesi yazılmalıdır. Yine büyük harflerle sol bölümden bu yana işçi ibaresi düşülerek işçinin adı-soyadı, doğum yeri ve yılı, T.C. kimlik numarasına yer verilmelidir. Tüm bilgilerde bir satır bırakılmalıdır.

Daha sonra büyük harflerle işveren ibaresi düşülerek işverenin adı-soyadı, SGK işyeri sicil numarası, işyerinde yapılan iş ve işçinin yaptığı işin tanımı, işçinin görevi, işe başlama ve işten çıkış tarihi bilgileri yazılmalıdır.

Bu bilgilerden sonra şöyle bir ibare düşülmesi gerekmektedir; “yukarıda fotoğrafı, kimlik bilgileri belirtilmiş olan adı soyadı X tarihleri içinde işyerimizde çalışmıştır. İş bu çalışma belgesi 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı içinde düzenlenmiş ve kendisine verilmiştir.” Daha sonra işveren ismini ve soy ismini yazarak imza atmalıdır.

çalışma belgesi nedir ? nasıl alınır ?

Çalışma Belgesi Doldurulurken Dikkat !

Eğer tam çalışma belgesi istendiyse işveren, işçi ile ilgiliki görüşlerini yazabilir. Düşünceler olumlu veya olumsuz olabilir. Gereksiz yere olumsuz düşünceler yazıldıysa çalışan itiraz edebilir. İşveren çalışana çalışma belgesi vermeyi kabul etmezse, işverene idari para cezası uygulanır. Çalışma belgesinde doğru olmayan bilgilerin yer alması da çalışanın veya yeni işverenin eski işverenden tazminat alma hakkını doğurur.

Çalışma Belgesi ve Çalışma İzin Belgesi Farkı

En çok karıştırılan konulardan bir diğeride çalışma belgesi ve çalışma izin belgesidir. Çalışma izin belgesi Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılara 4817 sayılı kanun kapsamı içinde tertip edilen bir belgedir. Çalışma izin belgesi yalnızca yabancılara verilen bir belgedir. Lakin çalışma belgesi çalışanın eski işvereninden referans niteliğinde aldığı bir belgedir. Yani çalışma belgesiyle çalışma izin belgesi farklı belgelerdir.

çalışma belgesi nedir nasıl alınır

Çalışma İzin Belgesi İle Bordronun Farkı

Çalışma izin belgesi ile Bordro tamamen birbirinden ayrı iki evraktır. Bordro işçinin sigortalı olduğu süre içinde aldığı maaş detaylarını kapsarken Çalışma izin belgesi ise işçinin işyerindeki pozisyonunu da barındırır. Çalışma izin belgesi işçi için referans olarak kullanabileceği bir evraktır. Maaş bordrosu bu kadar kapsamlı değildir. İşçi iş yeri değiştirdiği zaman Çalışma izin belgesi ile birlikte Bordrosunu da sunarsa daha iyi olabilir. Bordro maaş ve maaşa bağlı hakların ayrıntılarını kapsarken çalışma izin belgesi işçi ile ilgili yukarıda saydığımız birden çok bilgi içerir.

Sokağa Çıkma Yasağı Çalışma İzin Belgesi

Bunların dışında sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde çalışanların alması gereken sokağa çıkma yasağı çalışma izin belgesi de çalışma belgesiyle karıştırılan belgelerden biridir. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde çalışanlar işlerine gitmek için gerekli belgeyi iş yerinden alabileceği gibi e-devletten de alabilmektedir.

www.turkiye.gov.tr adresinden T.C.kimlik numarası ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra :

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulama ekranına tıklayarak, SGK kaydınızı görüntüleyebilir, çıktı alabilirsiniz.

Bu belgeyle işe gitmeniz gereken ama sokağa çıkma yasağının olduğu günlerden muaf olabilirsiniz. Lakin tekrar hatırlatmak gerekirse bu belge ile Çalışma Belgesi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla çalışma belgesi nedir ile Çalışma izin belgesi nedir konuları tamamen farklıdır.

Değerli okurlarımız bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza; Çalışma belgesi nedir ? Çalışma belgesi nasıl alınır ? Ne işe yarar? konularını işledik. Diğer sosyal yardımlar ve devlet teşvikleri için lütfen buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret etmeye devam ediniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu