Sağlık

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri ve Zararları – Fazla Alınırsa Ne Olur?

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri ve Zararları – Fazla Alınırsa Ne Olur?, sağlık bölümümüzde C Vitamini Fazlalığı Belirtileri ve Zararları – Fazla Alınırsa Ne Olur? ile alakalı bilgi aktaracağız.. C Vitamini Fazlalığı Belirtileri ve Zararları – Fazla Alınırsa Ne Olur? ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri ve Zararları – Fazla Alınırsa Ne Olur?

C vitamini nedir?

L-askorbik asit olarak da anılan C vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak yer alırken bazı gıdalara dışarıdan eklenen temel vitaminlerden biridir. İnsanlar hayvanların aksine C vitaminini sentezleyemezler; bundan dolayı diyetle almak mecburiyetindedirler. Kolajen, L-karnitin ve bazı nörotransmiterlerin sentezlenebilmesi için C vitamini gereklidir. Ayrıca protein metabolizmasında rol oynar. Bir protein olan Kolajen, yara iyileşmesinde önemli görevlere sahiptir ve bağ dokusu bileşenidir. Antioksidanların üretilmesinde de görev alan bu vitaminin vücutta bir çok özelliği olduğunu aktarabiliriz.

Araştırmalar, antioksidanların serbest radikallerin zararlı etkilerini ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca bu vitamin bağışıklık fonksiyonlarında da görev alır ve bitkisel kaynaklı demirin emilimini arttırır. Vücutta yettiği kadar C vitamini olmadığında, yorgunluk, bağ dokusu zayıflığı ve iskorbüt hastalığı ortaya çıkabilir. Tabi fazla alındığında zararlı olabilmektedir. C vitamini fazla alınırsa ne olur makalemizde onu da işleyeceğiz.

Biz bu makalemizde C vitamini fazlalığı belirtileri nelerdir bunlar ile ilgili bilgi aktaracağız ve C vitamini fazlalığı zararları ile ilgili da detaylı biçimde bilgi aktaracağız..

C vitamininden zengin yiyeceklerden zengin beslenmek genelde herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz. Lakin C vitamini takviyeleri almak bazı yan etkilere sebep olabilir. Yetişkinlerde, günlük C vitamini dozu, erkekler için 90 miligram ve kadınlar için ise 75 miligramdır. Günde 2.000 mg’dan daha fazla C vitamini tüketen yetişkinlerde yan etkiler ortaya çıkabilir. Bir kişi önerilen C vitamini miktarını aştığında sindirim sistemi tahriş olabilir ve kişi sindirim poblemleri yaşayabilir.

Diyetle fazla C vitamini alınmasının bir zararı olmasa da takviyelerle alınan C vitamini fazlalığı belirtileri aşağıdaki biçimdedir:

C vitamininden zengin bir diyetle beslenmek genelde bir yan etkiye yahut zarar neden olmaz. Lakin yüksek doz C vitamini takviyeleri ile alakalı olarak bilim adamlarının bazı endişeleri mevcuttur. C vitamini fazlalığı zararları şunlardan oluşmaktadır:

C vitamini, bitkisel kaynaklı demirin emiliminin arttırdığı için teorik olarak aşırı demir emilimine neden olabileceğine dair endişeler de mevcuttur. Sağlıklı bireylerde bu bir sorun olmasa da kalıtsal hemokromatoz rahatsızlığı olan bireylerde yüksek dozda C vitamini tüketimi aşırı demir yükünü arttırarak doku zararına sebep olabilir.

Doktorlar, yüksek miktarda C vitamini takviyelerinin, idrarla oksalat ve ürik asit bileşiklerinin atılmasına neden olabileceğini düşünür. Bu maddeler ise böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Kidney International dergisinde yayına giren bir vaka çalışmasında, 4 ay boyunca her gün 4 g yahut daha fazla C vitamini alan bir kadında böbrek taşı geliştiğini bildirmişlerdir.

Bunun yanında, C vitamini ve böbrek taşı içindeki ilişkiyi araştıran daha kapsamlı çaplı bazı araştırmalarda önceden böbrek taşı olan bireylerde yüksek miktarda C vitamini tüketiminin böbrek taşı oluşumu riskini arttırdığı açıklanmıştır. Yani bu çalışmalarda önceden böbrek taşı öyküsü olması riski arttırmaktadır.

Normal koşullarda C vitamini bir antioksidandır ve antioksidanlar hücrelerin zarar görmesini engelleyerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Lakin bu vitamin bazı durumlarda pro-oksidan görevi görebilir. Pro-oksidanlar ise antioksidanların tam tersidir ve oksidatif strese neden olarak hücrelerin zarar görmesine sebep olabilir. Test tüplerinde yapılan bazı araştırmalar oral yolla alınan ve pro-oksidan gibi davranan C vitamininin DNA zararına neden olabileceğini ve kanser gelişimine yol açma riskinin olduğunu iddia etmektedir. Bunun yanında, başka çalışmalarda yüksek miktarda C vitamini alımının oksidatif hasara yahut kanser riskinde artışa yol açtığu gösterilmemiştir.

C vitamini fazla alınırsa ne olur sorusu için verilebilecek bir başka yanıt da vücudumuzun gıdaları işleme şeklini değiştirmesidir. Fazla miktarda C vitamini, bakır ve B-12 düzeylerini azaltabilir. Bu durumda besin noksanlıkleri ortaya çıkabilir ve vücudumuzun temel fonksiyonlarının yerine getirilmesi yönünden noksanlıkler meydana gelebilir.

Artrit Vakfı‘nda bahsi geçen bir çalışmada, çok yüksek miktarda C vitamini almanın osteofit olarak adlandırılan ağrılı kemik mahmuzlarının gelişimine yol açmasının olabilecek olduğu açıklanmıştır. Lakin gene Artrit Vakfı‘nda, C vitamini düzeysi  düşük olan bireylerde iltihaplı eklem romatizması riskinin de daha yüksek olduğu açıklanmıştır. Bu incelemelerin eldeki verilerin a dayanarak vücuttaki C vitamini miktarlarının dengede bulunmasının önemli olduğunu aktarabiliriz. C vitamini fazlalığı belirtileri ve zararları makalemizde derinlemesine siz değerli okurlarımız için incelememizi gerçekleştirdik.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu