Gündem

Boyanın Ham Maddesi Nedir?

Boyanın Ham Maddesi Nedir?, güncel bilgiler bölümümüzde Boyanın Ham Maddesi Nedir? başlığı altında detaylı bilgiler vermek istedik. Boyanın Ham Maddesi Nedir? haberimizin detayları..

Boyanın Ham Maddesi Nedir?

Boyanın Ham Maddesi Nedir?

Boyama bir yüzeyin renk verici maddelerle kaplanma işlemine verilen genel addır. Boyama işlemini gerçekleştirmek için kullanılan kimyasal karışımlara boya adı verilir.

Kıyafetlerimizden evlerimizin duvarlarına, kitaplarımızdan uzaya gönderilen araçların yüzeyine kadar aşağı yukarı her yerde farklı amaçlar için boyalar kullanılır.Boyalar, boyanacak yüzeyin muhafaza edilmesi, süslenmesi, renginin değiştirilmesi gibi bir veya birden fazla amaç için kullanılabilir.

Bir karışım olan boyların yapısını oluşturan temel bileşenler,

  • Renklendirici
  • Bağlayıcı
  • Çözücü

olmak üzere üç ana başlıkta sınıflandırılabilir.

Renklendiriciler

 Doğal veya yapay olmak üzere iki türde renk verici maddeler bulunmaktadır. Doğal renklendiricilere kil, kireç taşı, mika, kum gibi maddeler örnek verilebilir.

Yapay renklendiriciler ise boyaya ana beyaz rengini veren titanyum dioksit (TiO2) gibi maddeler verilebilir. Bu madde, gizleme özelliği sebebiyle boyanın temelde beyaz renk olmasına neden olmaktadır. Daha sonra ise boyaya katılan organik veya anorganik renk verici maddelerle bu temel beyaz renk istediğimiz renge çevrilebilir.

  1. Bağlayıcılar: Boyanın esas maddesini oluşturur. Bağlayıcılar isimlerinden de anlaşılacağı üzere boyaya renk veren maddeleri bir arada tutarak yapışkan, yoğun ve göz alıcı bir karışım oluştururlar. Yağ tabanlı (sentetik boyalar) ve latex tabanlı boya bağlayıcıları (çoğunlukla su bazlı akrilik boyalarda bulunurlar) olmak üzere iki çeşidi bulunur.
  2. Çözücüler: Boyaya sıvı görüntüsü kazandıran maddedir. Boya yüzeye uygulandığında çözücü belli bir süre sonra buharlaşarak uçar ve yüzeyde renklendirici ve bağlayıcı maddeler kalır. Çözücüler su, tiner veya alkol gibi organik maddeler olabilirler.

Günümüzde evlerimizde iç ve dış yüzeylerin boyanması için tercih ettiğimiz boyalar çözücülerine göre su bazlı plastik ve yağlı boyalar olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Tiner sağlığımız için bi hayli zararlı olan bir boya çözücüsüdür.

Su Bazlı Boyalar 

En çok kullanılan boya çeşitlerinden biridir. Ev duvarlarında güvenle uygulanabilir. Çözücüsü zararsız bir madde olan su olduğundan sağlıklı boyalardır. Yüzeylere uygulanması ve ardından temizliği (fırça ve rulolar su ve sabunla temizlenebilir) bi hayli basittir. Çabuk kururlar.

Yağlı boyalar (Sentetik) 

Piyasada sentetik boyalar adı ile satılırlar. Çözücüsü tiner, alkol vb. son derece zararlı maddelerdir. Bu tür boyalar uygulanırken ve ardından kururken koku yayarlar. Sentetik boyalarla boyanmış mekanlar uzun süre (1 2 gün) havalandırılmalıdır. Temizliği tiner gibi son derece zararlı kimyasallarla yapıldığı için zor ve tehlikelidir.  Ev duvarlarına uygulanması tavsiye edilmez. (Özellikle de kuruduktan sonra alerjisi olan bireylerin yaşadığı mekanlara).

Yağlı boyalar çok iyi kapatıcı özellik gösterdikleri, kolay silinebildikleri ve göz alıcı bir görüntü oluşturdukları için tercih edilir. Lakin sentetik boyalar içerdikleri çözücülerden dolayı yanıcı olabilirler.

Not: Boyaların içinde farklı amaçlar için katılan ek katkı maddeleri de bulunur. Bu maddeler az miktarda katılmalarına rağmen boyalara çok mühim özellikler katmaktadırlar örneğin köpüklenmeyi engelleme, anti-bakteriyel özellik kazandırma, fırçalamayı kolaylaştırma gibi özellikler katkı maddelerinin boyalara kattıkları ek özelliklerden bazılarıdır.

Paylaş

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu