Sağlık

Biotin (B7 Vitamini): Faydaları, Zararları, Yan Etkileri

Biotin (B7 Vitamini): Faydaları, Zararları, Yan Etkileri, sağlık bölümümüzde Biotin (B7 Vitamini): Faydaları, Zararları, Yan Etkileri ile alakalı bilgi aktaracağız.. Biotin (B7 Vitamini): Faydaları, Zararları, Yan Etkileri ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Biotin (B7 Vitamini): Faydaları, Zararları, Yan Etkileri

Biotin B vitaminlerinden biridir ve bazı gıdaların içinde doğal olarak bulunur. Suda çözünün bir  vitamin olan biotin bunun yanı sıra H vitamini yahut B7 vitamini olarak da bilinir. Vücutta hücresel faaliyetlerde önemli görevleri olduğu için eksikliği durumunda vücut fonksiyonlarında sorunlar çıkmaya başlar. Biotin eksikliği nadir görülen bir durumdur çünkü bir çok gıdada bulunan bu vitaminden mahrum kalmak için gerçekten yetersiz beslenmek gerekir. B7 vitamini, yumurta, süt, et, balık, patates ve muz gibi bir çok gıdada bulunur.

Bunun yanında B7 vitamini takviyeleri genelde saç sağlığı ve saç dökülmesi için tavsiye edilir. Bunun nedeni H vitamini eksikliğinin belirtileri içinde saçların incelmesi ve dökülmesi bulunur. Bu takviyeyi tavsiye edenler B7 vitamini aracılığıyla saçların kalınlaşacağı ve çoğalım yapacağını iddia ederler. Eğer tırnaklarınız hızlı kırılıyor ve saçlarınız genelde güçsüz ise siz de biotin takviyelerinden fayda gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanında eksikliğiniz olmadığı halde biotin kullanmanız hiçbir fayda göstermez. Hatta gereksiniminiz olmadığı halde biotin takviyeleri kullanmak yarardan çok zarar getirebilir ve B7 vitamini toksisitesine sebep olabilir. Biotin faydaları konusunu ele almadan önce gıdalarla ilişlerini ele alalım.

Biotin bir çok yiyeceğin içinde bulunur ve bundan dolayı eksikliği gerçekten de bazı zamanlarda görülür. Bunun yanında biotin yönünden en zengin olan yiyecekler şunlardan oluşmaktadır:

Bu gıdalara ek olarak B7 vitamini bağırsakta bulunan bakteriler aracılığıyla da doğal olarak üretilebilir.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), biotinin günlük ne kadar kullanılacağına dair çok kesin sınırlar çizmemiştir. Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu’na göre ise yetişkinler için 30 mcg günlük B7 vitamini tüketimini uygun görür. Bunun yanında bu vitaminin takviye olarak kullanılması gerektiğini düşünenler fayda görmek için günde 2 ila 5 mg (2000 ila 5000 mcg) B7 vitamini takviyesi kullanılmasını tavsiye ederler.

Hamilelerde, emziren annelerde ve çocuklarda ise biotin takviyelerinin güvenliğini araştıran bilimsel çalışmalar yoktur. Bu nedenle bu gruplardan herhangi birine giriyor iseniz H vitamini takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Biotin faydaları konusu şimdi ele alabiliriz.

Daha ziyade saç ve tırnak sağlığına yönelik faydaları ile öne çıkan B7 vitamininin etkilerinin çok daha kapsamlı çaplı olduğunu aktarabiliriz. B7 vitamini kalp sağlığından diyabete kadar bir çok sağlık faydası sunar.

B7 vitamini, tükettiğimiz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde görev alır. Vücudumuza aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteinler parçalandıktan sonra enerjiye dönüştürülür. Bu parçalanma için bir çok enzim gereklidir. Biotinin enerji üretilmesi ile alakalı görevleri şunlardan oluşmaktadır:

Glukoneogenez: Bu işlem karbonhidratların dışındaki besinlerden glikoz sentezlenmesidir. B7 vitamini bu sürecin başlatılmasında görev alır.

Yağ asidi sentezi: Bazı enzimler yağ sitlerinin üretilmesinde gereklidir. B7 vitamini bu enzimlere yardımcı olmaktadır.

Amino asit yıkımı: B7 vitamini içeren enzimler amino asit metabolizmasında görev alırlar.

H vitamini diyabet yani şeker hastalarında kan şekeri düzeylerinin ayarlanmasında faydalı olabilir. Tip 2 diyabet insülin direnci yahut insülin salgısında azalma sebebiyle görülmektedir. Neticede akan şekeri düzeyleri olması gerekenden fazla daha yüksek olur. Biotin eksikliği kan şekeri düzeylerinin yüksek olmasına ve glikoz düzenlenmesinin bozulmasına sebep olabilir. Bazı araştırmalar diyabet hastalarında kan B7 vitamini düzeylerinin düşük olabildiğini göstermiştir.

Hayvanlarda üzerinde yapılan araştırmalar biotin ve krom pikolinat takviyelerinin insülin direncini önleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerinin biotinden nasıl etkilendiğini araştıran çalışmalar da bulunur. Araştırmaların sonuçları hem biotin hem de krom pikolinat takviyelerinin tip 2 diyabet nasıl tedavi edileceğinde fayda gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu araştırmalara dayanarak biotinin kan şekeri kontrolü üzerinde etkili olabileceği sonucuna varabiliriz.

Bazı araştırmalar biotinin kalp krizi riskini azaltabileceğini ortaya koymaktadır. Esasen yağ metabolizması kalp damar sağlığı için son derece mühimdir. Biotinin de yağ metabolizmasında görev aldığını bilinmekte. Araştırmalar krom ve biotin takviyelerinin kalp hastalığı olan şeker hastalarında iyi kolesterol olarak da anılan HDL kolesterolü arttırdığını ve kötü kolesterol olarak da anılane LDL kolesterolü düşürdüğünü göstermektedir. Ayrıca araştırmalar günde15.000 mcg ve üstü B7 vitamini takviyelerinin trigliserit düzeylerinin düşürülmesinde etkili olduğunu da göstermektedir. Biotin faydaları kalp krizi üzerinde bu biçimdedir.

Biotin eksikliği bir çok olumsuzluğa sebep olabilir fakat H vitamini takviyelerinin fazla kullanılmasının da bazı riskleri mevcuttur. Günlük dozajı aşıldığı takdirde H vitamini ciltte döküntülere, insülin üretiminde dengesizliğe, sindirim poblemlerina ve böbrek poblemlerina sebep olabilir. Bu nedenle gereksiniminiz yokken ve doktorunuz tavsiye etmedikçe B7 vitamini takviyesi kullanmamalısınız.

B7 vitamini, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazı ilaçlar ise vücuttaki B7 vitamini düzeylerini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu ilaçlar içinde epilepsi nasıl tedavi edileceğinde kullanılan antikonvülzanlar bulunur. Antikonvülzanlar bağırsaklarda B7 vitamini emiliminin azalmasına yol açar. Bu ilaçlar içinde karbamazepin, fenobarbital ve fenitoin bulunur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu