Bel Ağrısına İyi Gelen Hareketler

Bel Ağrısına İyi Gelen Hareketler, sağlık bölümümüzde Bel Ağrısına İyi Gelen Hareketler ile alakalı bilgi aktaracağız.. Bel Ağrısına İyi Gelen Hareketler ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde
Bel Ağrısına İyi Gelen Hareketler
Bel ağrısına iyi gelen hareketler, yaşamının belli bir zamanında bel ağrısı yaşamış veya hâlihazırda yaşayan herkes için umut vericidir. Çünkü hayat değerini önemli ölçüde azaltan bel ağrısı, yol açtığu hareket kısıtlılığı ile de gündelik işleri yapmayı bile bir ızdırap hâline dönüştürebilir. Bütün bu olumsuz yönleri düşünüldüğünde bel ağrısı ile yaşamayı öğrenmektense ona çözüm bulmayı amacında olan insan sayısı da bi hayli artmıştır. Dolayısıyla ilerleyen teknolojinin de ışığında yapılan tıbbi araştırmalar aracılığıyla bel ağrısına iyi gelen hareketler belirli bir standart hâline gelebilmiştir.
Lumbago adı da verilen bel ağrısına iyi gelen hareketler özellikle vücudun hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Yani ısınma egzersizleri ile başlayan süreç hem bel ağrısını ortadan kaldırmak hem de bel ağrılarının vücudumuza tekrar uğramasını engellemek amacı ile yürütülür. Bel ağrısına iyi gelen hareketler günü kurtarmak için yapıldığında uzun vadeli bir sonuç almak hemen hemen imkânsızdır. Bu hareketlerin düzenli olarak yapılması ve bunların yanında kiloya, beslenmeye ve aktif bir yaşam sürmeye de dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bel ağrısına iyi gelen hareketler bel ağrısını tetikleyen bazı alışkanlıklardan da vazgeçmekle olumlu yanıtlar verebilir. Bu alışkanlıklardan bazıları;
şeklindedir.
Bel ağrısı egzersizleri belin zaman içinde gerçekleşen deformasyonunun etkilerini azaltmaya yöneliktir. Hareketsiz bir yaşam belin en büyük düşmanlarından biridir. Yürüyüş ve akla gelebilecek her türlü aktifliğe dayanan yaşam şekili, yalnızca bel ağrısına iyi gelmez, bunun yanı sıra vücudun bütünü için de çok yararlıdır. Bel ağrısı egzersizleri ile amaçlanan aslında belin güçlenmesini yarayacak sırt, karın ve baldır kaslarının çalıştırılmasıdır. Bu bölgelerdeki kasların gelişimi belin üstüne aldığı vücut yükünü minimuma indirmeye yöneliktir. Vücudun özellikle bacak bölgesindeki kasların güçlenmesi, belin taşıdığı yükün azaltılmasını da sağlar.
Bel ağrısı egzersizleri omurga kaynaklı bir çok duruş bozukluğu için de idealdir. Lakin yine de bu egzersizler, bel ağrısının şiddetine ve belin yıpranma durumuna bağlı olarak bir uzman aracılığıyla önerildiği takdirde yapılmalıdır. Bazı bel ağrısı egzersizleri belinizin ve omurganızdaki bazı insana özgü semptomların durumuna göre tehlike arz edebilir. Egzersiz değerli okurlarımıza bir uzmana muayene olduktan sonra öneri üzerine başlamak her zaman daha sağlıklıdır. Egzersizlerin vücudunuza maksimum yarar sağlamasını istiyorsanız, uzman bir hekim aracılığıyla ayrıntılı MR ve omurga muayenesi sonuçlarını beklemeniz gerekebilir.
Herhangi bir biçimde bel kaynaklı ağrılar yaşıyorsanız aşağıdaki bel ağrısı egzersizleri uzman kişiler aracılığıyla önerilmektedir:
Ayak parmak uçlarına dokunma egzersizi: Ayaktayken gerçekleştirilen bu egzersiz birkaç faklı biçimde yapılabilir. Ayakta durun ve kaliteli nefes alışverişine dikkat edin. Daha sonra dizlerinizi kırmadan iki elinizin parmakları ile ayak parmak uçlarınıza dokunmaya çalışın. Farklı bir biçimde sağ elinizi sol ayağınızın, sol elinizi de sağ ayağınızın parmaklarına dokundurarak da uygulayabilirsiniz. Her iki durumda da boşta olan elinizi yukarı doğru esnetmeniz gerekir. Bu egzersiz omurga, sırt ve karın kaslarının çalışmasını sağlayarak belin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Yarım mekik egzersizi: Bu egzersiz kronikleşmiş ve halen tedavi aşamasına gelinmemiş bel ağrıları çekenler için önerilmez. Sakatlanma riskine karşı dikkatli bir biçimde yapılmalıdır. Sırt üstü uzanılır ve baş enseden avuçlar içine alınarak kavranır. Bu egzersiz sağ dirsek karnın sol kısmına, sol dirsek de karnın sağ kısmına ulaşmaya çalışacak biçimde çaprazlama tekrarlanır.
Tek bacak egzersizi: Yatar pozisyonda gerçekleştirilir. Tek bacak dizden veya diz arkasından iki elle kavranır. Daha sonra karna doğru çekilir ve bu sırada diğer bacak düz kalmalı ve çekiş esnasında karın kasları sıkılmalıdır.
Bel ağrısı neden olmaktadır? Bel ağrısının nedeni, ayrıntılı olarak gerçekleştirilen tıbbi tetkikler neticesinde dahi arada bir belirlenememektedir. Bu belirsizlik durumları tabi ki fıtık, omur yaralanmaları, skolyoz gibi elle tutulur bir sonuca varılamadığında geçerlidir. Bunun yanında bel ağrısı nedenleri bir çok değişik kaynaktan beslenebilir. Bunların başında belin düzenli taşıdığı yük miktarının fazlalığı ve ani hareketler gelir.
Bel ağrıları vücuda aşırı yüklenilmesi durumunda da ortaya çıkabilir. Bunlara ağır ve bilinçsizce yapılan egzersizler örnek verilebilir. Üstelik bazı egzersizlerin vücuda zaten zararlı olmasının dışında, bir de yanlış metotlarla uygulanması çok ciddi bel sakatlıklarına yol açabilmektedir. Bu sakatlıklar çoğu zaman kronikleşen ağrılarla kendilerini gösterirler.
Bel ağrısına neden olabilen bir diğer durum ise bir çok kişi aracılığıyla yakında zamandan tanınan bel fıtığıdır. Bel fıtığının bunun yanında minimum onun kadar ağrılı bir sürece neden olan omur disk kaymaları da bir diğer örnektir. Sinir sıkışmaları gibi daha az önem teşkil eden ve omurga tümörleri gibi çok daha ciddi hastalıklar da bel ağrısı nedenleri içinde olabilir.
Bel ağrısı nasıl geçer?Bel ağrısına ne iyi gelir? Bel ağrısı nasıl tedavi edileceği olmak isteyen hastanın yaşı, kilosu, yaşam tarzı ve buna benzer bir çok faktör tedavi sürecinde devreye girebilir. Peki bel ağrısı nasıl geçer? Bel ağrısına ne iyi gelir? Bel ağrısı nasıl tedavi edileceği için kullanılabilecek olan yöntemler aşağıdaki gibidir:
Kronikleşmiş ve egzersizle tedavi olmayacak bir nedene bağlı ise ameliyat.
Source: healthgrades / utswmed / medicalnewstoday