Sağlık

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir, Ne İşe Yarar?

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir, Ne İşe Yarar?, sağlık bölümümüzde B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir, Ne İşe Yarar? ile alakalı bilgi aktaracağız.. B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir, Ne İşe Yarar? ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

B12 Vitamini (Kobalamin) Nedir, Ne İşe Yarar?

B12 vitamini diğer bir adıyla kobalamin olarak da anılan vitamin, diğer B vitaminleri gibi suda çözülebilir haldedir. Bağışıklık sistemi, sinir sistemi, DNA’ya sentez rolü, kırmızı kanın görülmektedirılması gibi görevleri bulunmaktadır. Vücutta çok nadir olarak bulunan kobalt mineralinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu yönüyle de vücut için kıymetli bir vitamindir.

Kobalamin vitamini, doğada bazı bakteriler aracılığı ile görülmektedir. Ayrıca bunun dışında bireylerin ve hayvan türlerinin bağırsak bölgelerinde de B12 vitamini ortaya çıkabilir. Hayvanlar bağırsaklarında var olan B12 vitaminini dışarı atmadan kendi içinde kullanabilir. Lakin insanlar bağırsaklarında bulunan vitamini kendi içlerinde kullanamaz, goğrudan dışkı ile dışarı atarlar. Midede üretimi yapılan bir protein ile bireylerin B12 vitaminini kendi içlerinde kullanmaları olabilecek. Bu nedenlerden insanlar ihtiyaç duyduğu B12 vitaminini dış yollar yoluyla almaktadır.

B12 vitamini insan vücudu için çok önemli ve hayati bir vitamin olmak ile bilinmektedir.

Diğer adıyla kobalamin vitamininin faydaları şu biçimdedir;

Yukarıda maddeler halinde B12 faydaları görülmektedir.

B12 vitamini en fazla hayvansal ağırlıklı besinlerde bulunur. Kırmızı et, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri, beyaz et gibi besinlerde B12 vitamini bi hayli fazla bulunmaktadır. Bitkisel olarak bakıldığında herhangi bir B12 kaynağından söz edilemez. Yani kuruyemiş, tahıl, meyve ve sebze gibi besinlerde B12 vitaminine rastlanmaz. Et yiyemeyen vejetaryen yemeklerinin içine B12 takviyesi yapmaları olabilecek. Ayrıca kapsül ve hap gibi kaynaklar ile bu vitaminin oluşumu desteklenebilir.

B12 eksikliğinin bir çok belirtisi mevcuttur. Nörolojik, psikolojik, hematolojik yönünden yapılan testler ile bu noksanlık ortaya çıkmaktadır. Bu poblemlerin ortaya çıkmasını engellemek için yeteri kadar B12 takviyesi yapılması gerekir. Ayrıca B12 eksikliği sinirliliğe, duyarsızlığa, endişe haline sebep olabilir. Dikkat eksikliği ve yorgunluk haline yol açarak günlük aktivitelerde olumsuzluklara yol açar. Buna benzer hastalıkları yapılan kan tahlilleri ile basit bir şekilde anlamak olabilecekdür. B12 kalp hastalığı, kısır, göz poblemleri ayak ve ellerde titreme ve his bozukluğu, hafıza kaybı gibi sorunlara yol açmaktadır. Buna benzer belirtileri olan bireyler kesinlikle en yakın hastaneye görünmesi gerekir.

B12 eksikliğinin en kötü durumlarından biri kolay bir biçimde insanı depresyon duygusuna ulaştırmasıdır. Bu konu için kesinlikle yardım alınması gerekir. Aynı zamanda genelde yaşlı insanlarda görülme olasılığı yüksek miktarda olan Alzheimer hastalığını da tetikler niteliktedir. Bu hastalıklar genelde vitamin eksikliği veya hormon bozuklukları ile ortaya çıkmaktadır.

B12 Eksikliği En Çok Kimlerde Görülür? 65 yaş sonrasında genelde daha çok görülür. Çünkü yaşlanan vücut artık kobalamin vitaminini emmesi zorlaşır. Bu nedenle bu yaşa ulaşmış bireylerde B12 eksikliği riski daha fazla görülmektedir. Bundan farklı olarak yetersiz ve düzensiz beslenen çocuklarda, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkları aşırı tüketen bireylerde, sürekli olarak diyet yapar halde bulunan insanlarda, aşırı antibiyotik kullandıktan sonra bağırsakta bakteri görülen bireylerde, mide hastası olup mide ilacı kullanan bireylerde, AIDS ve HCV gibi virüse sahip bireylerde B12 eksikliği bi hayli fazla görülmektedir.

Source: Myfooddata / ods.od.nih / Medicinenet

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu