Sağlık

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti, sağlık bölümümüzde Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti ile alakalı bilgi aktaracağız.. Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti

Aralıklı oruç diyeti belirli aralıklara birinin kendini aç bırakması, yalnızca belirli saat aralıklarında beslenmesi ve geri kalan zaman diliminde içecek tüketmesi diyetidir.

Hızlı kilo vermek isteyenlerin uyguladığı en popüler diyettir. Diyetin bunun yanında, oruç toplum olarak yabancı olmadığımız bir kavramdır. Bundan dolayı ülkemizde her gün daha fazla yaygınlaşmaktadır.

Sağlığınızla alakalı testler yaptırmadan, doğru bilgilere sahip olmadan bu diyeti uygulamak ciddi sağlık poblemlerina sebep olabilir.

16:8 aralıklı oruç diyetinde günün 16 saati beslenmek yoktur. Bu 16 saatlik zaman diliminde bolca su, çay, kahve tüketimi; geriye kalan saatler içinde de öğün alımı yapılır. Sabah saat 10:00 ve 18:00 içinde kahvaltı ve akşam yemeği olarak 2 öğün alımı; 18:00’den ertesi günün sabah 10:00 zaman dilimine kadar olan dilimde de yalnızca içecek tüketimi yapılır.

Ünlüler aracılığıyla da bi hayli popüler olan oruç diyetidir. Yaygın olarak uygulanan 16:8 diyetini bu diyetle özdeşleşen; Jenna Jameson, Halle Berry, Özge Özpirinçci gibi ünlüler uyguladığını bildiklerimizden bazıları. Janne Jameson, yaptığı bir bilgilendirmede sağlıklı herkesi bu diyeti uygulamaveyavet etmiştir.

16:8 diyetini uygulayarak hemen hemen 1 sene içinde tam 100 kilo veren, PKOS hastası Jens Journey’den ilham alalım.

Jens Journey, PKOS ve obezite hastası bir kadın. Yıllarca yüksek kalori ile yaşam sürdüren Journey, çocuk sahibi olmak istediğinde de uzun tedavi süreçleri yaşamıştır. Obezite ve çocuk sahibi olabilme karşılaşmasında 2014 senesinde bir kız çocuğuna sahip olduktan sonra da değişmeyen besin düzeni ile 2018 senesinin başında 200 kilonun üzerinde yaşamına devam ederken, yaşamıyla alakalı keskin bir karar almıştır. Journey, obezite hastalığıyla başlattığı karşılaşmada oruç diyeti uyguladı.

Haftanın belirli günleri tenis oynayarak, spor salonunda yapması gereken koşu, yürüyüş, kardiyo antrenmanlarını yaparak 9 ay içinde tam 80 kilo vermiştir. Journey 2018 senesinin geri kalan 3 ayında da antrenman programına sadık kalarak, karbonhidrat alımına başlamış ve olası sağlık tehditlerini ortadan kaldırmak istemiştir. 3 aylık dilimde 20 kilo daha vererek, yapılması çok güç olan bir hayalini gerçekleştirmiştir.

Journey, bir sene içinde tam 100 kilo vererek, 2019 senesinde yeni bir hayata başlangıç yapmıştır. Journey, PKOS hastalığına rağmen obezite ile de başa çıkarak tüm hasta kadınlara örnek olmuştur.

Haftanın art arda gelmeyecek biçimde tespit edilen iki gününde, 24 saat boyunca maksimum 500 kalori alımı yapılır. Haftanın ilk günü 500 kaloridminimum besin alımı yapıldıktan sonra en erken çarşamba günü 500 kaloriden daha az besin alımı yapılır. Haftanın diğer günleri için besin kısıtlaması ve kalori kısıtlaması hesaplanmaz.

Oldukça özgür bırakılan besin seçimi ve kalori hesaplamasından kaynaklı fayda sağlayıp sağlamayacağı risklidir. Bundan dolayı daha az tercih edilen oruç diyeti, 5:2 diyetidir. 5:2 diyetini uygulayan ünlüler içinde Miranda Kerr, Beyonce gibi yıldızlar bulunmaktadır.

National Center for Biotechnology Information aralıklı oruç diyeti ile alakalı bilimsel araştırmalarda bulunmuştur. Mary-Catherine Stockman öncülüğünde sayısız deney üzerine yapılan araştırma aralıklı oruç diyetinin kilo vermeye olan tesirini net bir biçimde gözler önüne koymuştur. Teste tabi tutulan obezite hastalarının kilo verme hızlarında net bir artış görülmüştür. Corey A. Rynders adlı bilim insanın yaptığı başka bir araştırma ise aralıklı oruç diyetinin; daha fazla yağ kütlesi kaybına, yağsız kütlenin muhafaza edilmesina ve kilo kaybını sürdürme kabiliyetinin artmasına neden olan metabolik adaptasyonlara yol açtığı gözlemlenmiştir.

Oruç diyetlerini şeker hastaları, kansızlık problemi olan bireylerin yapması kesinlikle olabilecek değildir. Belirli bir yaşın üzerinde olan ve bağışıklık sistemi poblemleri yaşayan bireylerin kesinlikle uygulamaması gerekir.

Bu diyetler kilo problemi yaşayan ve bununla alakalı öncesinde bir sürü diyet uygulamış; egzersizlerini, spor faaliyetlerini düzgün yerine getiren, istediği kiloyu tüm çabalarına rağmen veremeyen bireyler için mantıklı olabilir.

Çokça hasta kilo problemleriyle baş ederken uyguladığı diyete miktar ve zaman dilimi olarak sadık kalamaz. Bu nedenle, hastaların istedikleri miktarda kilo vermek adına bu diyeti uygulamaları olabilecekdür.

Oruç saatleri içerisinde gece öğünleri olmaz. Akşam 18:00’den sonra yalnızca içecek tüketimi yaparak yakılması daha zor olan yağ ve kaloriyi vücuda almamak kilo vermeyi kolaylaştıran etkenlerden yalnızca birkaçı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu