Başvurular

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi, kamu ve özel iş başvuruları bölümümüzde Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ile ilgili detay vermek istedik.. Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ile alakalı ayrıntıları makalemizde bulacaksınız.

Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Değer kaybı başvurusu özellikle son haftalarda çok fazla sorulan soruların başında gelmektedir. Bunun nedeni kaza ve doğal afet sonrası araçlarının değerlerinin düşmesi ve yaşanan mağduriyetlerdir. Bizde değer kaybı nedir, değer kaybı başvurusu nasıl yapılır, değer kaybı davası ne zaman sonuçlanır gibi sorularınıza yanıt veren bir yazı bir araya getirdik.

Değer kaybı nedir?

Değer kaybı, genelde trafik kazalarından sonra tamiri yapılan aracın ikinci el piyasasında fiyatının değer kaybetmesidir. Araç kazaya karıştıktan sonra tamiratı ne kadar kusursuz yapılmış olsa da araç kazaya karıştığı ve değişen parçaları yahut boyası olduğu için mutlaka değerinde kayıp yaşanacaktır. Değer kaybı başvurusunun son haftalarda gündemde olmasının sebebi özellikle İzmir ve İstanbul gibi illerimizde yaşanan sel felaketi sonrasında araçların ve evlerin hasar görmesidir.

Değer kaybı kimden alınır?

Değer kaybı ücreti kimden alınır sorusu çok fazla sorulan sorular içindedır. Kaza yaparak hasar gören araç zararın büyüklüğüne göre değer kaybına uğramaktadır. Bu değer kaybını karşılamaksa kazada ağır kusurlu yahut size göre daha fazla kusurlu olan araç sahibi aracılığıyla ödenilmektedir. Yani özetle değer kaybı tahsili kazada suçlu olan yahut size göre daha yüksek miktarda suçlu bulunan kişi aracılığıyla ödenilmektedir.

Değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?

Değer kaybı parasını almak için kaza sonrasında kusurlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır. kaza sonrasında kusurlu görülen tarafın zorunlu trafik sigortası olmak zorundadır ve bu sigorta şirketine başvurulması gerekmektedir. Kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası yoksa araç sahibine dava açılabilmektedir.

Değer kaybı nasıl belirlenir?

Değer kaybı hesaplama da en önemli etken aracın yaşı ve aracın yürüyen aksam olarak tabir edilen kısımlarının almış olduğu hasara göre değişmektedir. Aracın kaza öncesindeki piyasa değeri ile kaza yapıp onarıldıktan sonraki fiyatı içindeki farka göre hesaplanmaktadır.

Araç değer kaybı kaskodan alınır mı?

Kasko şirketleri bir araya getirdikları kasko poliçelerinde tamir ve onarım sebebiyle yaşanan değer kaybını karşılamayacaklarını belirtmektedir. Kasko şirketlerinden araç değer kaybı ücreti alınamamaktadır fakat bal sigorta şirketleri bunu kasko kapsamına ekleye bilmektedir.

Değer kaybı ne zaman ödenir?

Araç değer kaybı fiyatları yazılı olarak başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketleri aracılığıyla 15 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. değer kaybı bedeli 15 gün içinde ödenmezse tahkim komisyonuna başvuru hakkı doğmaktadır.

Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi Örneği

Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği aşağıdaki gibidir:

 

………………………… SİGORTA ANONİM ŞİRKETİNE
İSTANBUL

 

TALEPTE BULUNAN           : ……………………………, ( T.C ………….. )

ADRESİ                                   :
EPOSTA VE TELEFON        :

 

TALEPTE BULUNULAN    : ………………………. SİGORTA A.Ş.
ADRESİ                                  :

 

KONU                                      : ……………………….. Plaka Sayılı Araçta Meydana Gelen ………………….. TL Değer Kaybının Ödenmesi Talebi Hakkında.

 

AÇIKLAMALAR                    :

…………………………….. poliçe numarası ile şirketinize sigortalı ……………….. plaka sayılı araç ………………. tarihinde bana ait ……………… plaka sayılı araca çarparak maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmesine sebebiyet vermiştir.

Kaza neticesi bana ait ………………………… plakalı araçta …………………. TL değer kaybı oluşmuştur. İş bu değer kaybının iş bu talep yazısının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tarafıma ait olan …………….. Bankası ………………….. Şubesine ait İBAN TR …………………………………… numaralı hesaba yatırılmasını aksi halde yasal yollara başvurulacağı hususunu saygı ile ihtar ederim.

25.04.2018
(Dilekçe ne zaman verilecekse tarihi ona göre değiştiriniz)
Talepte Bulunan
İsim ve imza

EKLER:

1-) Tramer kayıtları
2-) Kaza Tespit Tutanağı
3-) Her iki tarafa ait araç ruhsatları
4-) Her iki tarafa ait sürücü belgeleri
5-) Sigorta poliçesi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu