Sağlık

Alkol Kan Sulandırır mı?

Alkol Kan Sulandırır mı?, sağlık bölümümüzde Alkol Kan Sulandırır mı? ile alakalı bilgi aktaracağız.. Alkol Kan Sulandırır mı? ile merak ettiğiniz tüm yanıtlar makalemizde

Alkol Kan Sulandırır mı?

Alkol kan sulandırır mı sualinin yanıtı bi hayli basittir. Alkol belli düzeyde kan sulandırır. Esasen yiyecek ve egzersizde olduğu gibi, alkol içmenin faydalarından yararlanmak için de ölçülü olmak mühimdir. Bunu göz önünde tutarsak alkolün de belli düzeyde faydaları olduğunu aktarabiliriz. Bilimsel araştırmalar, günde bir yahut iki bardak alkol alan orta yaşlı yahut daha yaşlı erkek ve kadınların, günde üç bardak yahut daha çok alkol içenlere göre kalp hastalığından ölüm oranlarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Bunun nedenlerinden biri, alkolün iyi kolesterol de adı verilen HDL kolesterolü arttırmasıdır. Yeni bir araştırmaya göre diğer bir faydası ise, kararında bitirildiğinde alkolün bir tür kan inceltici görevi görmesidir.

Alkol kan sulandırır mı ile alakalı bir araştırmadan da söz edelim.Washington, D.C.’deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, iki içeceğe eşdeğer alkolün, kanın pıhtılaşması için gerekli olan trombositlerin bir araya gelmesini azalttığını keşfettiler. Bu önemli bir bulgudur çünkü kan pıhtısı kalbe giden bir arteri tıkayarak kalp krizine sebep olabilir.

Bu yeni araştırma, Fransız paradoksunu kısmen açıklayabilir; bu paradoks Fransızların yağlı yiyecekler yemelerine rağmen Amerikalılardan daha az kalp hastalığına sahip olduğu gerçeğidir. Fransızların da kültürlerinin bir parçası olarak sevdiği kırmızı şaraptaki maddelerin bu durumdn kısmen sorumlu olduğu düşünülüyor.

İçki kan sulandırır mı ile alakalı bir diğer araştırmadan da söz edelim. Adam K. Myers ise “Bu durumun kırmızı şarap yahut alkol ile alakalı olup olmadığı gerçekten ele alınmalı” diyor. Üzümlerde bulunan maddelerle karıştırılan alkolün bir etkisi olabileceğini ekliyor. Myers ve meslektaşları bunun bunun yanında alkolün kanın pıhtılaşması üzerindeki bu etkilerinin kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğunu tespit etti. “Erkekler ve kadınlar içindeki değişikliklar gerçekten bir sürpriz ve gelecekte düşünülmesi gereken önemli bir konu olacak,” diye açıklıyor Myers. İçki kan sulandırır mı ile alakalı görüşler bununla da yetmiyor.

Çalışmadaki katılımcılara, bir yahut iki kadeh alkole eşit olacak biçimde alkolsüz içecekle karıştırılmış yeterli miktarda tahıldan yapılan alkol çeşidi verildi. Daha sonra vücuttaki alkol düzeysini test etmek ve kanın pıhtılaşması üzerinde ne gibi etkileri olduğunu görmek için içkiden bir saat sonra kanları alındı. Bir içeceğin önemli bir etkisi olmadı, fakat daha yüksek doz trombositlerin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmasını engelledi. Etkinin devam edip etmeyeceği yani uzun süreli olup olmayacağı ise bilinmemekte. Myers, yalnızca tek alkol dozuna baktıklarını ve bu noktadan sonraki herhangi bir etkinin daha fazla araştırılması gerekeceğini dile getiriyor. Myers, Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi ‘nde fizyoloji ve biyofizik bölümünde profesör ve lisansüstü çalışmalarının başkanıdır.

Myers, içki içmeyenlerin başlamasını önermiyor fakat kalp hastalığına karşı koruma sağlaması yönünden şunu dile getiriyor: “Kararında alkol içmek mi? Veya aşırı miktarda içki içmek mi? Kararında içmek olabileceken zararlı değildir. Genel olarak içmenin yahut herhangi bir özel içecek türünü içmenin herhangi bir özel yararlı etkisine ilişkin sonuçlara varmadan önce daha fazla araştırma yapmalıyız. ” İçki kan sulandırır mı ile alakalı araştırma bu biçimdedir.

Alkol kan sulandırır mı ile alakalı bir başka çalışma daha mevcuttur. Çalışmaveyahil olmayan Doktor Thomas DeLoughery, “Değişikliklerin boyutu alkolün kanın pıhtılaşmasına ne yaptığına dair yalnızca bir ipucu veriyor’ dedi. Ayrıca, vücuttan atılan trombositleri inceleme metotlarınin, kan dolaşımında dolaşırken onları değerlendirmek için kullanılan yöntemler kadar kesin olmadığına da gözleri üstüne topluyor.

DeLoughery, geniş çaplı ve bir çok katılımcı üzerinde yapılan incelemelerin, makul miktarda alkol tüketenlerin daha az kalp krizi geçirdiğini gösterdiğini kabul ediyor ve Georgetown Üniversitesinin çalışmasını enteresan buluyor. Yine de, orta düzeyde alkol kullanımının kan pıhtılaşması üzerindeki gerçek tesirini belirlemek için insanlarda daha büyük ve daha iyi çalışmalara ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. “Kesinlikle tek bir laboratuvar çalışmasına dayalı olarak potansiyel olarak riskli bir alışkanlık benimsenmemelidir” diye ekliyor. DeLoughery, Portland’daki Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi‘nde tıp profesörü ve antikoagülasyon hizmetleri direktörüdür. Alkol kan sulandırır mı ile alakalı bir özel geçelim.

Araştırmalar, kararında alkol tüketenlerin, alkol tüketmekten kaçınanlara yahut çok fazla içenlere göre daha düşük ölüm oranlarına sahip olduğunu göstermiştir.

Alkolün “iyi” kolesterol olarak da adlandırılan HDL kolesterol düzeylerini artırdığı bilinmektedir ve yeni araştırmalar, alkolün kan inceltici olarak işlev görebileceğini göstermektedir.

Başka bir çalışmada, alkol içmenin kandaki pıhtılaşma hücrelerinin bir araya toplanmasını azalttığı görülmüştür. Bu durum kalpte kan damarı tıkanmalarına ve olabileceken kalp krizine yol açabilecek bir zaman olduğu için engellenmesi mühimdir.

Aynı biçimde, sağlık riskini azaltmak için antikoagülasyona gereksiniminiz varsa, alkol içmenin reçeteli kan sulandırıcıların yerini alım yapacağını düşünmek akıllıca değildir. Doktorunuz Heparin gibi bir antikoagülan reçete ettiğinde, doğru miktarda kan inceltici aldığınızdan emin olmak için kanınızı da düzenli olarak test ettirmelisiniz. Bu durumda çok fazla kanama riskiniz olabilir. Alkolün bu etkisi yalnıza diyetinize kattığınız besleyici bir yiyeceğin etkisi olarak görülmeli ve ilaçların yerini almamalı yahut ilaç olarak değerlendirilmemelidir. Yazımızda alkol kan sulandırır mı sorusuna yanıt aradık.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu